Predsjednik Hrvatske

Milanović: EU pati od hroničnog manjka odgovornosti, što je teško izlječivo

 • Izvor: Index.hr
 • 23.05.2023. 13:15

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas u Kući Evrope da prvu deceniju članstva Hrvatske u Evropskoj uniji ne smatra "ni uspjehom ni neuspjehom" i da će se lično boriti protiv toga da Unija postane federacija.

"Evropska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga lično boriti", rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji "10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji".

Milanović je dodao da se protivi "bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč.

"To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći", dodao je.

"Vjerovatnoća nuklearne apokalipse direktno zavisi od vrste naoružanja koje se dostavlja Kijevu"

"Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijske centre, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što sedmično gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa", smatra Milanović.

On je rekao da je Hrvatska dugo čekala da postane članica EU, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana, i opisao je to "nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti" prema tim zemljama.

Predsjednik je dodao da EU „pati, što je teško izlječivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti” i ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Džozepa Borelja.

Borelj: Obuka Ukrajinaca na borbenim avionima F-16 je počela

Borelj: Obuka Ukrajinaca na borbenim avionima F-16 je počela

"Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen”, dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u misiji "Altea" u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis "pun laži.

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Milanović se osvrnuo i na posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona Pekingu koja je uzburkala zapadne saveznike, ali on smatra da je Makron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU.

Rekao je da u ovom trenutku "Makrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim evropskim liderom".

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centralna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.