Хрватска

Необична животиња изненадила наш комшилук, стручњак ријешио мистерију

  • Извор: Агенције
  • 04.01.2024. 17:50

У мјесту Мрзла Водица крај Локви возач је запазио животињу налик на дивљу мачку.

Врло брзо повеле су се расправе о томе да ли се ради о рису, али стручњаци из загребачког Зоолошког врта појаснили су да је животиња на снимку сервал.

Сервал је врста из породице мачака, средње величине, с врло дугим ногама и познат је по томе што може скочити и до 3 метра.

Неће напасти ако се не осјети угроженим, кажу из загребачког зоолошког врта за "Дневник.хр" те додају да је та мачка вјероватно нечији кућни љубимац у бијегу.

Подсјетимо, видео велике мачке снимљене код мјеста Мрзла Водица у општини Локве изазвао је расправу међу корисницима Фејсбука.


Инвазија змија отровница усред зиме на популарној планини

Инвазија змија отровница усред зиме на популарној планини

Наиме, мушкарац је снимио животињу тачкастог крзна уз пут, а неки тврде како је ријеч о рису, док други сматрају да је то био сервал.

"Не види се добро глава. По овим пјегама чини се као рис, а и величина одговара. Јако је чудно понашање јер риса је тешко видјети, а камо ли овако да стоји. Или је болестан или је луд", стоји у једном коментару.

"Сервал, можда је некоме побјегла", друго је мишљење. 

"То је сервал, дивља мачка са простора Африке, потребно је одмах обавијестити ветеринарску инспекцију, полицију јер је неком побјегла или су је пустили, а колико ја знам, није дозвољено држати је као кућног љубимца", стоји у још једном коментару.

У коментарима се јавио и Бранимир Реиндл, ветеринар који је 2020. године уловио сервала који је побјегао од власника у Словенији.


Свештеника пронашли с одсјеченим полним органом, за све крива животиња

Свештеника пронашли с одсјеченим полним органом, за све крива животиња

"Драги Сви, немојте ширити дезинформације молим, сервал и неке друге дивље мачке могу се легално држати на простору цијеле ЕУ, власник мора удовољити условима, али држање је дозвољено. Сервал Ђони којег сам ухватио у Хрватској је добро, код својих власника је и није побјегао. Ако власник/власница читају слободно се обрате за помоћ око хватања, као и све надлежне службе. Вас који се сретнете са сервалом, али и било којом другом дивљом животињом на или уз пут молим вас не трубите, не нагањајте их с упаљеним дугим свијетлима и слично, то су дивље животиње, зауставите се уз ивицу пута упалите 4 жмигавца и угасите дуга свијетла, пустите животињу да се сама одмакне и не узнемирујте ју/их", поручио је.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска