Zagreb

Održan protest zbog smrti Matijanića: "Vili, odlazi"

  • Извор: Агенције
  • 05.02.2023. 14:34

Protest pod nazivom "Oprostite što smetam, ne mogu disati" održan je danas u Zagrebu, šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. avgusta prošle godine, kada Hitna pomoć nije došla na njegove pozive.

Kako su naveli organizatori, protestovalo se protiv sistema koji je ubio Matijanića te za sve druge žrtve zdravstvenog sistema, koji u Hrvatskoj ne funkciniše. 

Šef HND-a Hrvoje Zovko i Matijanićeva životna partnerka predali Andrea Topić su vladi Republike Hrvatske zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet hiljada ljudi. Traže novu, nezavisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša, prenio je Index.hr.

Topićeva je zahvalila svima na dolasku. Pročitala je nekoliko Vladinih statusa na Facebooku.

"Ovo je protest i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcionišu govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sistem, sistem u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve. Ovo nije protest protiv zdravstvenih radnika i radnica, čiji rad poštujemo. Svi oni su žrtve sistema koji ne funkcioniše. Podržavamo borbu brojnih zdravstvenih udruženja koje traže bolje uslove rada", rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a. 

On je premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću poručio da je ovo "tema koju nikada neće zaboraviti".

Na Markovom trgu su se čuli povici "Vili, odlazi" (ministar zdravstva Vili Beroš).

"Šest mjeseci nas uvjeravaju, lažu, manipulišu da je sve bilo u redu. Ovo je djelovalo kao povjerenstvo za saniranje štete", rekao je Zovko.


(Foto: Facebook/HND)