До 2. фебруара

У Хрватској почео двонедељни штрајк судија и тужилаца

  • 22.01.2024. 13:41

Судије и тужиоци у Хрватској данас су започели "бијели штрајк", који ће, како је најављено, трајати до 2. фебруара, а за то вријеме радиће се само на предметима којима пријети застаријевање.

Из Удружења хрватских судија раније су саопштили да од данас крећу са новим циклусом мјера упозорења, наводећи да су истовремено отворени за наставак разговора с владом.

Овог пута су им се придружили и тужиоци, који нису учествовали у прошлогодишњом вишенедјељном штрајку.

Судије и тужиоци траже доношење Закона о плати и материјалним правима правосудних службеника, који ће осим сада понуђеног дјела материјалних права, у потпуности уредити плате и друга материјална права правосудних службеника, у складу са постигнутим стандардима у државама чланицама Европске уније.

Министар правосуђа Иван Маленица је изјавио да су судије и тужиоци кренули у мјере након што су одбили приједлог министарства и повећање нето примања за 700 евра, чиме су преузели одговорност за штрајк, али и његове посљедице.

Министарство је одбацило и тврдње предсједника Врховног суда да се влада ставља у супериорну позицију према судству и понаша као послодавац судијама, преноси загребачки портал "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм