Drugi krug izbora

Zaev gubi u Skoplju: VMRO-DPMNE proglasila pobjedu u 14 opština

  • Извор: Телеграф
  • 31.10.2021. 21:59

U Sjevernoj Makedoniji birači su danas izašli na drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika u opštinama gdje odluka nije pala prije dvije sedmice.

Prema prvim informacijama do kojih je došao Kurir.mk, nezavisni kandidat za grad Skoplje Danela Arsovska koju podržava opoziciona VMRO DPMNE vodi sa 59,29 posto.

Aktuelni gradonačelnik i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petre Šilegov ima 37,42 posto glasova, prema podacima objavljenim na sajtu Državne izborne komisije.

Od 10,36 odsto obrađenih biračkih mjesta, Arsovska ima 11.721, a Šilegov 7.406 glasova, prenosi Plus info.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Vlado Misajlovskije u saopštenju za Telma TV zahvalio svim građanima Makedonije za odgovornost koju su im dali u naredne četiri godine.

On je rekao da je njegova stranka proglasila pobjedu u 14 opština, među kojima je i Ohrid, prenosi Kurir.mk.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevdelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

Misajlovski kaže i da ubjedljivo vode i u gradu Skoplju.

"Ovo je ubjedljiva pobjeda VMRO-DPMNE i naroda Republike Makedonije",  rekao je on.

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 odsto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.

Na ovim izborima prema podacima Državne izborne komisije (DIK) pravo glasa ima 1.353.990 birača. Gradonačelnici i članovi opštinskih veća biraju se u 80 opština, kao i u gradu Skoplju.

Predsednik Vlade i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev uoči drugog odlučujećeg kruga izbora najavio je da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na premijersku funkciju. No, kako je ocijenio, to ne bi automatski značilo i "povlačenje" raspisivanja novih parlamentarnih izbora, budući da bi, kako je precizirao, na njegovo mjesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM-a.

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм