Milorad Dodik

Čekam odgovor na pitanje ko je zabranio Prilepinu ulazak u BiH

  • 01.09.2018. 19:03

I dalje očekujem odgovor iz Sarajeva na pitanje ko je i kada zabranio ulazak ruskom piscu Zaharu Prilepinu u BiH, kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dodik je ponovio da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda i da ne može ništa da se uradi na štetu bilo kog naroda ili entiteta. Dodik poručuje da Srpska neće odustati dok se ne utvrdi odgovornost.

"Ovdje je jasno da je učinjeno sve na štetu srpskog naroda i Republike Srpske jer je zabranjen ulazak našem prijatelju koji je došao na kulturnu manifestaciju do koje mi veoma držimo to su Kočićevi dani u Banjaluci, a neka bahatost koja je tamo u Sarajevu postoji onemogućila je njegov ulazak", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske ćutanje u Sarajevu je priznanje krivice. Slučaj "Prilepin" je, smatra Nenad Stevandić, pokazao mnogo toga. 

"Mi faktički živimo u društvu u kome jedan čovjek iz obavještajne službe, koji nema parlamentarnu kontrolu, može da radi šta hoće. To samo u arapskim režimima, u sultanaskim državam može tako, a u demokratskim ne može. Najveća sramota treba da je one koji su delegirali gospodian Osmicu jer će poslije njega doći neko drug iz reda Srba ili bošnjaka, Srba i Hrvata, da ustanovimo te vrste sultanskih principa", istakao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske. 

Stigao je komentar i iz SDS-a. Lider stranke smatra da to nije tema koja zaslužuje veliku pažnju.

"Ja ono što sam mogao da vidim Prilepin je, između ostalog diskvalifikovan od aktuelne zvanične ruske vlasti, tj. od Putina, zabranjen je rad toj političkoj organizaciji. Prema tome, ne bih tome pridavao neku važnost", istakao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a. 

Ruskom piscu je, prije sedam dana, zabranjen ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga. Naredbu je donijela Obavještajno bezbjednosna agencija BiH. Do danas je ostalo nejasno, jer se u Sarajevu loptica prebacuje sa jednih na druge, po čijem nalogu je Prilepinu zabranjen ulazak. 

Odgovor danima očekuje i Ambasada Rusije u BiH. Ruski pisac trebalo je da učestvuje na književnoj večeri u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. 

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм