Željka Cvijanović u Kotor Varošu

"Dermal" zaštitni znak opštinske privrede

  • 27.08.2018. 19:15

Kotorvaroška tvornica obuće "Dermal" zaštitni je privredni znak opštine. Zapošljavaju 800 radnika, 600 u Kotor Varošu, 200 u novootvorenom pogonu u Kneževu. U njihovim cipelama i čizmama sigurno stupaju vojnici i policajci širom Evrope.

Ni premijer Željka Cvijanović nije krila zadovoljstvo viđenim. Uprva fabrike ne namjerava da se tu zaustavi.

"U martu smo uzeli hale bivšeg "Proleksa" i trenutno saniramo dvije hale veličine četiri hiljade kvadrata, znači dvije hale po dvije hiljade kvadrata. Ono što nam predstoji sljedeće godine, mi smo u zakupu u Kneževu, podnijeli smo zahtjev za neko zemljište da nam se dodijeli. Vidjećemo kako će to teći", kaže Radenko Bubić, direktor "Dermala". 

"Naravno da sam zadovoljna što efekti onih mjera koje je Vlada uvodila daju rezultate i danas možemo govoriti i da se šire kapaciteti, i da se širi obim industrijske proizvodnje, i da imamo sve veći broj zaposlenih. Naravno da se naša snaga mjeri po tome koliko robe možemo da izvezemo", kaže Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske. 

Kotor Varoš je jedna od rijetkih opština koja je postigla prijeratni nivo zaposlenosti. Za još povoljniji privredni razvoj potrebna su ulaganja u infrastrukturu, za šta opština treba pomoć Vlade RS, rekao je načelnik opštine Zdenko Sakan. Premijer je obećala pomoć, a obnoviće se i lokalni Dom zdravlja, zahvaljujući dogovoru na današnjem sastanku. 

"Problema ima puno, od ovog puta koji prolazi kroz centar grada, gdje neka tri-četiri kilometra nije sanirano. Ima problema i sa lokalnim makadamskim putevima, sa vodovodom, sa kanalizacijom, niz problema gdje nam nedostaje para", kaže načelnik opštine Sakan.

"Mi smo upravo u ovoj 2018. godini donijeli odluku o plasiranju 480 hiljada KM kojima se podržava sanacija lokalnih puteva, sanacija rekonstrukcije biblioteke, imamo još jednu školu i jedan sportski objekat, a ono što smo danas dogvorili mimo ovih, da kažem skoro 500 hiljada maraka je ulaganje 250 hiljada KM kojim će se tretirati gradnja ginekologije i laboratorije", kaže premijer Željka Cvijanović i dodaje da će se založiti i za nabavku novog ultrazvuka. 

Posjetu Kotor Varošu premijer je iskoristila i za sastanak sa lokalnim predstavnicima vladajuće koalicije. Željka Cvijanović i njene koalicione kolege su poručili da su zadovoljni saradnjom, atmosferom i da očekuju apsolutnu pobjedu na svim nivoima vlasti.