Poslije 26 godina ponovo na okupu

Osnovano udruženje gardista Glavnog štaba VRS

  • 27.04.2019. 19:12

Poslije 26 godina ponovo na okupu gardisti Glavnog šataba vojske Republike Srpske. U Istočnom Sarajevu okupili su se kako bi otrgli od zaborava svoje ratne podvige i imena svojih poginulih saborca.

Udruženje koje su danas osnovali napraviće bazu sa tačno utvrđenim brojem poginulih, ranjenih i zarobljenih gardista Vojske Republike Srpske.

“Ciljevi ovoga Udruženja će se bazirati na obilasku mjesta gdje su sahranjeni posmtrni ostaci 250 momaka, starosti od 19 do 21 godine koji su svoje živote ugradili u temelje stvaranja Republike Srpske“, kaže Predrag Aćimov, predsjednik Udruženja gardista Prve gardsike motorizovane brigade Glavnog štaba vojske RS.

Udruženje će raditi na tome da se podigne centralni spomenik palim srpskim gardistima. Pomoći će da se završi spomen soba u Kalinoviku, ali i da se napišu memoari o viteškim podvizima 4 500 gardista. Prva gardistkinja Vojske RS bila je Snježana Kojadinović. Spasavala je živote ranjenicima, u kasindolskoj Bolnici i na ratištima, iako po zanimanju nije bila medicinska sestra.

“Jer su mi ljudi zasita gledali I kao borca, I kao sestru, jer iz bitke u bitku sam išla ravnopravno sa njima, kao bolničarka u izvlačenju ranjenih, povrijeđenih“, kaže Snježana Kojadinović, predsjednik Skupštine Udruženja gardista Prve gardsike motorizovane brigade Glavnog štaba vojske RS.

Na osnivačkoj Skupštini prisustvovao je i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića. Pročitao je pismo svog oca koji je podržao osnivanje Udruženja. Darko je rekao da su gardisti podnijeli najveću žrtvu. Nakon smjene generala Ratka Mladića sa čela Glavnog štaba Vojske RS, prvi su rasformirani.

“Oni su disciplinovano se vratili svojim kućama, nastavili da se bave svojim životima, da stvaraju svoje porodice, I evo konačno smo dočekali da se udruže i da pruže pomoć svojim porodicama poginulih saboraca, ranjenim i da se pozabave tim pitanjima“, kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića.

Danas su u Miljevićima zapalili svijeće i položili vijence za sve poginule vojnike i civile RS. Gardijska brigada osnovana na Bogojavljenje, 19. januara 1993. godine. Obišla je sva ratišta u Republici Srpskoj, a najviše se zadržala na području Treskavice i Kalinovika.

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције, на сасвим нови начин, прецизно попут вјештака.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.