Dodik i Čavić saglasni

Pronaći odgovorne u slučaju Prilepin

  • 26.08.2018. 18:55

Onaj ko je ruskom književniku Zaharu Prilepinu zabranio ulazak u BiH mora da snosi odgovornost, jer na to nije imao pravo, poručuje lider NDP-a, Dragan Čavić, koji ne štedi svoje koalicione partnere.

Čavić kaže da ga ne zanima ko je potpisao rješenje o zabrani, ali poručuje da je ona besmislena. Tvrdi da jedan književnik, bio on Rus ili Arapin, ima pravo da piše i razmišlja onako kako želi, i da mu to pravo ne smije biti uskraćeno.

"Mislim da to treba do kraja utvrditi ko je takvu glupost napravio, i mora da snosi odgovornost. Takva vrsta liste mora biti suspendovana i svi oni koji su učesnici u takvim stvarima, koje nemaju veze sa razumom, naravno da trebaju biti sankcionisani", istakao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a. 

Čavić poručuje da Prilepin nije pod sankcijama ni u zemljama Evropske unije, koje na spiskovima imaju pregršt Rusa koje su ocijenili kao bezbjednosnu ili neku drugu vrstu prijetnje, pa ne vidi zašto bi to bio u BiH. 

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručuje da mu je žao što je došlo do toga, ali da se, kako kaže, zna ko je odgovoran. Srspki predstavnici u zajedničkim institucijama, poručuje, nipošto to nisu smjeli da dopuste.

"Veoma nevješto zvuče njihova opravdanja tipa "ja nisam znao". Oni su morali da znaju. Nema nijedne odluke na nivou BiH ako nije odluka svih, i Srba i Hrvata i Muslimana. Očigledno da su ili prespavali ili su se usaglasili, to ne znamo, ali vjerujemo da su to namjerno uradili", istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske. 

Zaharu Prilepinu naredbom OBA-e ulazak u BiH zabranjen je 26. marta ove godine, a potpisnik rješenja o zabrani je Ministarstvo bezbjednosti.
 

U obrazloženju, piše da njegovo prisustvo na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima.