Anton Kasipović

Urediti pravila za oduzimanje imovine 

  • 21.06.2018. 12:24

Prijedlogom zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela uređuju se uslovi, postupak i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela i prekršaja, te međunarodna saradnja, rekao je danas ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

Osnovni cilj ovog prijedloga zakona jeste da se sveobuhvatno i precizno urede pravila postupka unutar kojeg će se moći efikasno otkriti, osigurati i po potrebi, privremeno ili trajno oduzeti imovina proistekla izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja, propisanih zakonodavstvom u Srpskoj, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona. 

Cilj zakona, o kojem je u toku rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jeste i da se uspostave efikasni mehanizmi za upravljanje imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta. 

Ministar Kasipović rekao je obrazlažući ovo zakonsko rješenje da se potreba za donošenjem novog zakona pojavila radi usklađivanja odredaba ovog zakona sa odredbama novog Krivičnog zakonika Srpske, koji je u primjeni od jula 2017. godine. 

U obrazloženju ovog prijedloga zakona navodi se i da su uvedene nove grupe krivičnih djela i izmijenjen redoslijed članova zakona u odnosu na ranija zakonska rješenja, a ukazala se i potreba za propisavanjem ovih krivičnih djela u ovom članu zakona. 

Na ovaj način će se, ističe se u obrazloženju, otkloniti prepreke sa kojima se u svom radu susreću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i pravosudnih institucija, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, u vezi sa sprovođenjem odredaba Krivičnog zakonika Republike Srpske i drugih propisa, a koji propisuju da niko ne može zadržati protivpravo stečenu imovinu, proisteklu izvršenjem krivičnog djela. 

Propisivanjem postupka kojim će se otkloniti ove prepreke se, između ostalog, dostižu i međunarodni standardi u zakonskom normiranju materije oduzimanja imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, dodaje se u obrazloženju zakona.