Razvoj drvoprerađivačke industrije

Vlada Srpske traži uvođenje taksi na izvoz drvnih sortimenata

  • 21.06.2018. 12:47

Vlada Republike Srpske zatražila je od Savjeta ministara da na dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata tarifne oznake "4403" s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.

Vlada Srpske je danas usvojila informaciju o realizaciji zaključka donesenog na trećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, te od Savjeta ministara traži da, s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine bude uvedena taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta. 

Zatraženo je da taksa za hrastovo drvo tarifne oznake "4407 91" bude 120 KM po toni ili kubnom metru, dok bi taksa za bukvu bila 60 KM po toni ili kubnom metru. 

Na sjednici je od Savjeta ministara zatraženo i da s ciljem zaštite domaćih potrošača koji koriste ogrevno drvo, na period od dvije godine bude uvedena taksa na izvoz cijepanog ogrevnog drveta tarifne oznake "4401" u iznosu od 25 KM po toni, odnosno 18 KM za kubni metar, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. 

Prihodi od taksi bi putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH bili uplaćivani u budžete entiteta i Brčko distrikta, i to na posebne namjenske "eskrou" račune u skladu sa porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi i proizvodi za koje se plaća taksa. 

Sredstvima od taksi će se finansirati deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko distrikta će se urediti način finansiranja radova, način kontrole trošenja novca, način kontrole izvedenih radova, kao i druge potrebne odredbe, navodi se u saopštenju. 
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.