Penzioneri sa ministrom

Zahtjevi najstarijih - od učešća u vlasti, do popusta za javni prevoz

  • 03.07.2018. 19:23

Od učešća u organima upravljanja do popusta za javni prevoz, sve to traže penzioneri Srpske kako bi popravili svoj položaj.

I ljekarska uvjerenja za vozačke dozvole su im skupa. Koštaju, kažu, više od stotinu maraka.

"Da se ne naplaćuju, da se jednostavno, kad se radi o starima, kad nas pozovu, da država snosi troškove i obezbjeđuje kroz to bezbjednost", kaže Jovo Kosmajac sa Pala. 

U zavisnosti od materijalnog stanja, traže i participaciju kod odlaska u banje. Od 20 do 60 procenata, mnogo bi im značilo. 

"Ako ja idem svake treće godine, tražili smo jednu banju, ja platim 60 odsto od te cijene, a trebujem od zdravlja 20 odsto", kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.  

Tako bi, kažu, više penzionera moglo u banje. I taj i ostali zahtjevi najstarije populacije su realni, kaže minstar. 

"Ja ću prvo da uputim zahtjev Medicini rada i sporta da nađe način da ih oslobodi jednog dijela nadoknade za ljekarska uvjerenja, mislim da će i prevoznici, ako im se obrate, da nađu način da penzioneri imaju povlastice kod kupovne autobuskih karata", kaže Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Mnoge probleme penzionera trebalo bi da riješi i Strategija koja se bavi poboljšanjem njihovog položaja. Daje mogućnost da konkurišu i za sredstva iz evropske kase. 

"Pronađu nekog ko zna napisati projekat, oni znaju koji im je problem, i to je nešto što će u narednom periodu lakše doći do sredstava da ojačaju svoja opštinska udruežnja", upućuje Branka Sladojević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS.

Prva staretigija u Srpskoj koja se bavi položajem starih upućena je, u formi prijedloga, u Narodnu skupštinu. Predviđa i cjeloživotno učenje i volontiranje za penzionere. Realizovaće se u narednih deset godina, a u svakoj trećoj predviđa se revizija.