15 godina od smrti Slobodana Miloševića

  • 11.03.2021. 09:34

Danas se navršava 15 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, koji je umro od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja, gdje je bio optužen za ratne zločine.

Milošević je bio od osnivanja lider Socijalističke partije Srbije, dva puta je biran za predsjednika Srbije, a jednom za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije.

NJegov politički uspon i potom više od decenije dugu neprikosnovenu vladavinu, po navodima hroničara, obilježio je čuveni govor koji je održao 28. juna 1989. godine na Gazimestanu, na Kosovu i Metohiji, na proslavi 600 godina od Kosovske bitke.

Ubrzo potom je uslijedio raspad države, prvo oružanim sukobima u Sloveniji i višegodišnjim ratovima u Hrvatskoj i BiH, a 1999. na Kosovu i Metohiji, kada se dogodilo i NATO bombardovanje zemlje.

U maju 1999, u toku NATO bombardovanja, Tribunal u Hagu je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a dvije godine kasnije i optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj, da bi krajem 2001. bio optužen i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH.

Vladavina Miloševića je završena 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Milošević i SPS nisu priznali izborni poraz, pa su 5. oktobra 2000. održane masovnih demonstracije građana u Beogradu, ali i širom Srbije, u kojima su tražili njegovo svrgavanje.

Po formiranju nove vlasti Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je Tribunalu izručen 28. juna 2001. godine, a suđenje mu je počelo 12. februara 2002. godine.

Milošević je odveden je u Hag u strogo povjerljivoj akciji, za koju je znao mali broj ljudi. Izručenje Miloševića Hagu je izazvalo političke sukobe i napetosti u Srbiji, a tako je Demokratska stranka postala jedina partija koja je predsjednika svoje zemlje uhapsila i jednostavno predala Hagu.

Poslije smrti u pritvorskoj ćeliji, tijelo Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s tijelom je bio izložen u Muzeju "25. maj" na Dedinju.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega, a istog dana su se njegove pristalice sakupile i ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gdje je potom kovčeg s njegovim tijelom bio izložen na bini.

Milošević je sahranjen 18. marta 2006. u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, gdje se okupilo više desetina hiljada ljudi.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.