Парламентарни, покрајински и избори за 65 општина и градова

Данас избори у Србији

  • Извор: Агенције
  • 17.12.2023. 07:00

У Србији су јутрос почели избори за републички и покрајински парламент, као и локалне скупштине у десетинама општина и градова, међу којима је и Београд.

Право гласа има више од 6,5 милиона пунољетних грађана. Бирачка мјеста отворена су у седам сати ујутру и биће затворена у 20 часова.

Право гласа има сваки пунољетан грађанин Републике Србије. Да би остварио бирачко право, грађанин мора бити уписан у јединствени бирачки списак који води Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Републичка изборна комисија је на сједници 3. децембра усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима износити 6.500.165.

Опозиција планира немире у Србији

Опозиција планира немире у Србији

Ван бирачког мјеста може се гласати само ако се особа налази на подручју које обухвата то бирачко мјесто, навели су из Републичке изборне комисије, пренио је Euronews.

На приједлог Министарства спољних послова, РИК је одредио и објавио списак бирачких мјеста за гласање у иностранству. Према подацима који су објављени и на званичном сајту РИК-а, 32.216 грађана Србије у дијаспори, који су се пријавили за изборе, могу гласати на 81 бирачком мјесту у 35 земаља.

Највише грађана и ове године пријавило се у Босни и Херцеговини, њих 11.712, што је више и у односу на претходне изборе, када је било пријављено 11.120. 

Најмање држављана Србије који живе у иностранству гласаће у Централноафричкој Републици - 83. Иначе, Централноафричка Република је уз Португал и Нови Зеланд нова изборна дестинација, а за разлику од прошле године, сада неће бити гласања у Грчкој и Катару.

Подаци из претходних година показују да на изборе у дијаспори изађе између 70 и 80 одсто пријављених.

Натпис терористичке ОВК на путоказу за манастир Драганац

Натпис терористичке ОВК на путоказу за манастир Драганац

Гласање у иностранству могуће је само на предсједничким и парламентарним изборима, што значи да ће 17. децембра грађани Србије у дијаспори гласати само за народне посланике.

На изборима за народне посланике Скупштине Србије грађани бирају између чак 18 изборних листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких мјеста.

Нешто мање листа налази се на гласачком листићу за покрајинске изборе. Грађани Војводине бирају међу 13 различитих изборних листа.

Локални избори одржавају се у 65 градова и општина, као и у ГО Врањска Бања.

На изборима за Скупштину Београда грађани бирају између 14 изборних листа.

Тимоти Лес за АТВ: БиХ није испала онако како су архитекте Дејтона жељеле

Тимоти Лес за АТВ: БиХ није испала онако како су архитекте Дејтона жељеле

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити овјерена код јавног биљежника у општинској и градској управи или суду.

Коначан резултат дају изборне комисије (републичка, покрајинска или градска), а читав тај процес може да потраје, као што је показао случај из 2022. године.

Коначне резултате парламентарних избора одржаних 3. априла 2022. Републичка изборна комисија прогласила је чак три мјесеца касније, 5. јула. 

Разлог за то био је што су се избори у мјесту Велики Трновац, општина Бујановац, понављали више пута. 

Дјечак (14) дивљао аутомобилом 113 на сат, а отац сједио поред њега

Дјечак (14) дивљао аутомобилом 113 на сат, а отац сједио поред њега

На то биралиште гласачи су излазили чак пет пута, а управо је од њега и зависио састав будуће скупштине, гдје су се "ломила копља" за један мандат између Социјалистичке партије Србије и Коалиције Албанаца.

Након проглашења коначних резултата почиње да тече рок од 30 дана за конституисање Народне скупштине. 

Рок за формирање владе је 90 дана од дана конституисања Народне скупштине. Ако Народна скупштина у том року не изабере владу, или ако не изабере нову владу у року од 30 од дана када је претходној влади престао мандат, предсједник Републике је у обавези да распусти Народну скупштину.

Након избора у априлу 2022. нова влада формирана је тек 26. октобра те године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм