Episkop Teodosije

Devič nekada jedino Srbi naseljavali, danas ih nema ni u okolini

  • 15.12.2019. 14:09

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je u obraćanju vjernicima u manastiru Devič istakao da su jedino Srbi nekada naseljavali ovo područje, a da ih danas nema ni u okolini.

Vladika Teodosije služio je Svetu arhijerejsku litrugiju povodom ktitorske slave manastira Svetog Јoanikija Devičkog u prisustvu više od hiljadu vjernika pristiglih iz centralne Srbije, Crne Gore i sa Kosova i Metohije.

On je podsjetio da Srbi, koji su tokom istorije morali da napuste ove prostore, jedino nisu napustili manastir i grob Svetog Јoanikija, čije mošti počivaju u njegovoj zadužbini.

Sve koji dolaze u manastir Devič, vladika raško-prizrenski je blagoslovio, te ukazao na potrebu ostanka na ovim prostorima, uz svetinju Јoanikija Devičkog za koju je rekao da nikad nije bila svetija, jer je stradala i vaskrsla kao što će i vaskrsnuti i srpski narod.

Upravo svetost ovog mjesta, istakao je vladika, privlači vjernike, jer je ovu svetinju Gospod ostavio kao svjećnjak.

On je napomenuo i da svetitelji ne napuštaju ove prostore, te naveo primjer Svetog Stefana Dečanskog, Svetog Јoanikija Devičkog.

"Ako oni nisu napustili ove prostore imamo li mi pravo da krenemo drugim putem", upitao je vladika Teodosije.

Vladika je napomenuo da hrišćani uvijek vjeruju u Božiju pravdu, ako ne u ovom životu, onda u onom vječnom.

Milosav Јašović, koji je raseljen iz Istoka, rekao je da njih oko stotinu stiglo iz Beograda u manastir čije je sestrinstvo uspjelo da ga sačuva od zatiranja, što je bio cilj albanskih terorista.

"One su nam omogućile da se u ovom danu okupimo i prisjetimo kojem narodu i kojoj vjeri pripadamo", istakao je Јašović.

Vladimir Ivanović iz Nikšića kaže da Srbi iz Nikšićke župe redovno dolaze u posjete srpskim svetinjama na cijelom Kosovu i Metohiji.

"Srbin nije niti može pripadati pravoslavnoj vjeri i crkvi ako se Bogu ne pomoli u nekoj od svetinja na Kosmetu. Ne smijemo zaboraviti da svi naši korijeni vode i sa Kosova i Metohije i sve dok se ovdje sabiramo u našim svetinjama nema te vlasti koja može da zatre naše poreklo ili izbriše pravoslavlje iz Crne Gore", smatra Ivanović.

Proslavi Svetog Јoanikija Devičkog nisu prisustvovali predstavnici srpskih institucija i Srpske liste.

Svetu Arhijerejsaku litrugiju obezbjeđivali su pripadnici kosovske policijske službe.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.