Vašington

Episkop Irinej pisao Blinkenu o atacima Prištine na Srbe i SPC

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2022. 19:20

Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, u kojem mu je ukazao na zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i na flagrantno kršenje osnovnih ljudskih prava i vjerskih sloboda Srba.

Navodeći da to čini vlada premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, episkop Irinej je Blinkenu skrenuo pažnju na način na koji su se prištinske vlasti odnosile prema poglavaru jedne od najuticajnih pravoslavnih crkava na Balkanu tokom božićnih praznika.

Vladika je u pismu istakao da je patrijarh Porfirije na Kosovo i Metohiju pošao da donese poruke mira i razumijevanja među svim ljudima, prenosi "Slovo ljubve".

Episkop Irinej zatražio je od vlasti u Vašingtonu da, kako u pismu navodi, odlučno zaustave namjere kosovskih Albanaca da tokom božićnih praznika izazovu nemire i ponove pogrom iz 2004. godine nad srpskim narodom, monaštvom i sveštenstvom, kao i vjerskim i kulturnim spomenicima na Kosovu i Metohiji.

Pisma sličnog sadržaja upućena su i na adrese značajnih zvaničnika i institucija vlasti SAD.

Vladika je uputio i protestno pismo Komisiji SAD za međunarodne vjerske slobode, koja je u obavezi da, u saradnji sa Stejt departmentom, izvještava Kongres o stanju vjerskih sloboda u svijetu.

Kako ističu u Eparhiji istočnoameričkoj, pisma protesta upućena su i na adrese visokog predstavnika Vijeća naroda pri UN, kao i predsjedavajućem Fondacije "Apel savjesti" u NJujorku.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?