Расписује их предсједник Скупштине

Када би Београђани опет могли на биралишта

  • Извор: РТС
  • 05.03.2024. 09:09

Предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић очекује да ће београдски избори бити расписани у наредних седам, осам дана, након што се изабере предсједник Скупштине Републике Србије, који треба да распише изборе.

Први датум који се помиње као могући за изборе јесте 28. април. Међутим, како у јуну истичу мандати одборника у београдским општинама, намеће се питање да ли ће градски избори бити када и редовни општински.

Извијесно је да од понедјељка тече рок од мјесец дана за расписивање избора.

По Закону о локалној самоуправи то треба да уради предсједник Скупштине Србије, али он још није изабран. Очекује се да ће се то догодити на сљедећој конститутивној сједници републичког парламента, која је заказана за сљедећи уторак.

Таласи избацили злогласног створа на обалу Хрватске - најављује природне катастрофе

Таласи избацили злогласног створа на обалу Хрватске - најављује природне катастрофе

Прво што би предсједник могао да уради истог или сљедећег дана јесте да распише изборе за Скупштину града Београда. Избори би тако могли да се одрже од 12. марта најраније за 45 дана, а најкасније за два мјесеца.

"Законом предвиђен рок је мјесец дана да се распишу избори. Дакле, посљедњи рок да се распишу избори је 3. април 2024. године. Ако се иде на најкраћи рок, ја заиста не знам када ће то бити, то би онда могао да буде неки 28. април, а максимални рок уколико распише 13. априла је 13. јун 2024. године", наводи Зоран Лукић, предсједник Градске изборне комисије.

Како у јуну истичу мандати одборника у београдским општинама, намеће се питање да ли ће се истог дана када и градски одржати и редовни општински избори.

Данас

Данас "супер уторак“ - шта он означава у трци за предсједничке изборе у САД

"За локалне органе власти на територији града Београда, односно за градске општине, отприлике рокови да се одрже избори су крајем јуна, почетком јула. А овдје смо видјели да су рокови мало ранији, тако да готово је сигурно немогуће да буду спроведени заједно избори за локалне органе власти у граду Београду и за градске општине. Привремени орган који постоји, који ће наставити да ради, потпуно је власан да распише и те локалне изборе за избор одборника градских општина, односно њихове скупштине“, рекао је Лукић.

Према Закону о локалној самоуправи, док се не изаберу органи власти у Београду, градом ће управљати и даље Привремени орган који има надлежности градоначелника, Градског вијећа и Скупштине града.

Што се тиче нових избора у Београду, чим се распишу, Градска изборна комисија дужна је да у року од три дана обезбиједи обрасце за кандидовање, како би изборне листе имале 20 дана до одржавања избора.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: