Београд

Ко ће бити дио нове Владе Србије?

  • Извор: АТВ
  • 07.02.2024. 19:20

Питање број један послије потврђивања мандата народних посланика је ко ће бити дио нове Владе.

Очекује се да ће СНС, иако има довољно мандата да сам формира власт, у коалицију са својим досадашњим партнерима и ту не би требало да буде већих изненађења.

Законски рок је почетак маја, али предсједник Србије каже – нови премијер и министри могли би да почну с радом до 20. марта.

"Ми сада морамо да брзо реагујемо и да брзо доносимо бројне законске одлуке и норме везано за ЕXПО и за план раста који смо изложили", рекао је Вучић.

Не жури се с формирањем нове Владе зато што Ана Брнабић не ради добро свој посао, поручује Вучић.


”Башић примјетио да га прати маскирани човјек, али због скромности томе није придавао пажњу”

”Башић примјетио да га прати маскирани човјек, али због скромности томе није придавао пажњу”

Ипак, извјесно је, послије седам година, више неће бити премијерка, а спекулише се да би њен насљедник могао да буде предсједник СНС-а, Милош Вучевић или министар финансија, Синиша Мали.

Иако нису остварили завидан резултат на парламентарним изборима, у СПС-у се надају да ће задржати досадашњу позицију.

"Као што се то дешава и на локалном нивоу, очекујемо наставак наше сарадње и на парламентарном нивоу, на нивоу Србије и наравно у формирању извршне власти", истиче посланик лидер СПС-а Ивица Дачић.

Кадровска питања су битна али још је важнија политика коју ће Влада Србије водити у наредне четири године, кажу аналитичари.

"Наравно да ће око тих кадровских политика бити и натезања,  иако ми имамо чињеницу да СНС има већину али то је такође коалиција. Међутим, мислим да су и они свјесни чињенице да свако претјерано и необразложено одуговлачење иде њима на штету. То да ће се њихови коалициони партнери борити за своје интересе, то је јасно", сматра социолог Владимир Вулетић.

Бурно је почела с радом и нова законодавна власт, уз инцидент који је у скупштини направио дио опозиције.


Познато када излази интервју с Путином због којег је Америка на ногама

Познато када излази интервју с Путином због којег је Америка на ногама

Посланици листе "Србија против насиља" саботирали су одржавање конститутивне сједнице звиждањем и добацивањем. У скупштинску салу унијели су транспаренте са натписима попут "лопови, вратите мандате".

Ипак, мандата се нико није одрекао, па ни они који не признају изборни резултат.

"Све што се јуче издешавало је начин да се обезбиједе 'и јаре и паре'. Они који заиста сматрају да су избори покрадени, који траже нове изборе, они једноставно не улазе у Скупштину", додаје Вулетић.

"У наредне четири године ломиће се судбина Србије". Та реченица више пута могла се чути од предсједника.

Представљени су програми за подизање животног стандарда, пројекти у области науке, образовања, развоја инфраструктуре, као и план за реализацију изложбе ЕXПО 2027.

Нова Влада радиће и на европском путу, а један од националних циљева, како се наводи, је очување независности и слободе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)