Суд БиХ

”Башић примјетио да га прати маскирани човјек, али због скромности томе није придавао пажњу”

Саслушањем свједока тужилаштва у Суду БиХ настављено је суђење Далибору Раилићу и другим оптуженима за убиство начелника Сектора криминалистичке полиције ПУ Приједор Раденка Башића, те за организовани криминал, трговину дрогом и прање новца.

Пред судом је саслушан полицијски службеник ПУ Приједор Драган Цвијић који је испричао да је Башић на мјесец два прије убиства пред зградом, у којој обојица станују, примјетио сумњивог човјека са медицинском маском на лицу. Према оптужници, другооптужени Александар Миљатовић је од јануара прикупљао информације о Башићу, тако што га је уходио и снимао, да би му 21. марта 2022. пришао и пуцао у потиљак.

”У једном неформалном разговору Башић ме је питао да ли сам примјетио нешто чудно око зграде. Тражио сам да се конкретније изјасни и питао је да ли сам примјећивао неко лице које се креће око зграде са медицинском маском на лицу. Одговорио сам да сам то лице примјетио једно јутро кад сам кренуо на посао”, испричао је Драган.

Примјетили човјека са капом и медицинском маском

Појаснио је да на посао креће око 6.45 часова, те да готово сви станари из насеља Пећани у то доба одлазе према граду, идући на посао. Описао је и како је изгледао сусрет са тим непознатим човјеком.


Вања Вуковић ухапшен због пријетњи свједоку у предмету убиства Раденка Башића

Вања Вуковић ухапшен због пријетњи свједоку у предмету убиства Раденка Башића

”Нигдје није било никог када сам наишао на њега. Загледао је у мене. Имао је црну капу и медицинску маску преко лица, те црну јакну. Било ми је чудно јер је загледао у мене, па сам се и ја окренуо према њему. Погледао сам ка њему и он се окренуо и отишао према нашој згради. Био је виши од мене (преко 190 cm). По физиономији видим да је ријеч о млађем лицу”, рекао је Цвијић.

Он каже да је то све испричао Башићу, те да су се усагласили да су обојица примјетили истог човјека. Разговарали су о томе и питао је Башића шта мисли о томе, а он му је одговорио: ”Сачекај још мало. Можда сам ја себи нешто умислио. Можда се ради о некоме са психичким потешкоћама. Сачекај мало, па ћемо видјети шта ћемо даље”.

Башић одбио ”опсервацију”

Свједок каже да су неколико дана касније поново разговарали о том човјеку, те је предложио Башићу да направе, полицијским жаргоном речено, ”опсервацију”.

Суђење за убиство Башића: Миљатовић продао Раилићу пиштољ којим је убијен Шмит

Суђење за убиство Башића: Миљатовић продао Раилићу пиштољ којим је убијен Шмит

”Хтио сам да исконтролишемо и летигимишемо то лице, да видимо ко је. Башић није био против, али је рекао да сачекамо. Говорио је нешто у контексту да можда и он умишља. Башић је био скроман човјек и није хтио да испадне да нешто себи даје на значају. На томе се наш разговор завршио”, рекао је Драган.

Он каже да је након тог разговора престао да виђа тог мушкарца у насељу. Са Башићем је поново причао о томе, те му је и он рекао да ништа више не примјећује.

”Башић ми је тада рекао: ”Ништа. Пусти... Заборави на то. Можда неко лута зором...” На томе се наш разговор завршио”, рекао је Драган, наводећи да је ту особу престао да виђа од друге половине фебруара.

Прочитане изјаве Александра Миљатовића у којима је признао убиство Раденка Башића

Прочитане изјаве Александра Миљатовића у којима је признао убиство Раденка Башића

Како је изгледало свједочење Драгана Цвијића погледајте у видео прилогу.

Подсјетимо, Тужилаштво БиХ Раилића терети да је наручио убиство Раденка Башића. Као директни извршилац оптужен је Александар Миљатовић (34), а за помагање у злочину оптужен је његов кум Игор Репајић.

У оптуженичкој клупи су још и Харис Гредељ (36), Мирјана Вујовић (43), Жељко Симић (43), Александар Ивковић (37) и Горан Гвозден (40), којима се на терет ставља организовани криминал у вези са трговином дроге и другим кривичним дјелима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.