"Репортери"

Медији: Америка жестоко казнила Куртија, званичницима забрањено да се састају са њим

  • Извор: РТ Балкан
  • 07.03.2024. 21:27

Односи премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и његове владе са Сједињеним Америчким Државама су на најнижој тачки, пише "Репортери".

Приштински лист наводи да је разлог све лошијих односа Куртијев "недостатак координације у питањима која могу успорити или угрозити напредак у примјени споразума који су договорени са Србијом".

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајен средином фебруара експлицитно је рекао да је "Америци јасно да је Курти не третира као партнера". Ово упозорење услиједило је након што је Курти обећао да ће радити на рјешавању забринутости САД у вези с мером Централне банке такозваног Косова о укидању платног промета у динарима.

Косовска полиција упала у апотеке, лијекове износили у џаковима

Косовска полиција упала у апотеке, лијекове износили у џаковима

Мјесец дана касније, чини се да су односи САД и Куртијеве владе додатно ескалирали - Вашингтону је то јасно, па су увели неку врсту казне за Аљбина Куртија.

"Репортери" наводи да је Америка одлучила да ограничи ниво сарадње и сусрета званичника са Куртијем, а, према речима извора, разлог за такву "рестриктивну мјеру" је Куртијево "некоординисано понашање и дјеловање".

Америка сматра да Куртијеви потези успоравају и угрожавају напредак у примјени споразума, али и заоштравају ситуацију на сјеверу Косова и Метохије.

Управо зато је Вашингтон одлучио да ограничи број састанака високих америчких званичника са Куртијем. Извор додаје да постоје и изузеци од ове мјере, па неки од званичника може да се састане са Куртијем када има "јасна и неопходна наређења" за Владу Косова.

Из Куртијеве администрације су, према незваничним информацијама, демантовали да су примили било какву дипломатску ноту из Сједињених Америчких Држава. Сам Курти је у уторак саопштио да "његова влада не квари односе са савезницима".

Иако Приштина тврди да нема казнених мера против Куртија, чини се да оне постоје и да је њихова примјена већ почела.

Петковић: Курти - једина пријетња миру

Петковић: Курти - једина пријетња миру

На то указује и дводневни боравак у Приштини помоћнице администратора Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Ерин Меки. Она се том приликом није састала са Куртијем, а приштински медији оценили су да то показује да постоје проблеми у односима Куртија и америчке администрације.

Током дводневне посете Меки, Курти није био позван ни на један догађај коме је она присуствовала, а из америчке амбасаде у Приштини казали су да је она сама бирала са киме жели да одржи састанак.

"Помоћница администратора УСАИД-а није се састала са Куртијем током посјете Приштини", потврдили су из амбасаде.

"Репортери" наводи да је ово прва казна такве врсте за Куртија, али да приштинским званичницима оваква ограничења нису страна. САД су, тако, у новембру 2022. године министарки правде Албулени Хаџиу и другим званичницима забраниле посјету Вашингтону, као казну за Куртијеву одлуку о регистарским таблицама.

"Сматрамо да није право вријеме да министри путују у САД на званичне састанке, с обзиром на кризу коју овде треба ријешити", потврдио је тада амерички изасланик у Приштини, Џефри Ховенијер.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.