"Reporteri"

Mediji: Amerika žestoko kaznila Kurtija, zvaničnicima zabranjeno da se sastaju sa njim

  • Izvor: RT Balkan
  • 07.03.2024. 21:27

Odnosi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegove vlade sa Sjedinjenim Američkim Državama su na najnižoj tački, piše "Reporteri".

Prištinski list navodi da je razlog sve lošijih odnosa Kurtijev "nedostatak koordinacije u pitanjima koja mogu usporiti ili ugroziti napredak u primjeni sporazuma koji su dogovoreni sa Srbijom".

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen sredinom februara eksplicitno je rekao da je "Americi jasno da je Kurti ne tretira kao partnera". Ovo upozorenje uslijedilo je nakon što je Kurti obećao da će raditi na rješavanju zabrinutosti SAD u vezi s merom Centralne banke takozvanog Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima.

Kosovska policija upala u apoteke, lijekove iznosili u džakovima

Kosovska policija upala u apoteke, lijekove iznosili u džakovima

Mjesec dana kasnije, čini se da su odnosi SAD i Kurtijeve vlade dodatno eskalirali - Vašingtonu je to jasno, pa su uveli neku vrstu kazne za Aljbina Kurtija.

"Reporteri" navodi da je Amerika odlučila da ograniči nivo saradnje i susreta zvaničnika sa Kurtijem, a, prema rečima izvora, razlog za takvu "restriktivnu mjeru" je Kurtijevo "nekoordinisano ponašanje i djelovanje".

Amerika smatra da Kurtijevi potezi usporavaju i ugrožavaju napredak u primjeni sporazuma, ali i zaoštravaju situaciju na sjeveru Kosova i Metohije.

Upravo zato je Vašington odlučio da ograniči broj sastanaka visokih američkih zvaničnika sa Kurtijem. Izvor dodaje da postoje i izuzeci od ove mjere, pa neki od zvaničnika može da se sastane sa Kurtijem kada ima "jasna i neophodna naređenja" za Vladu Kosova.

Iz Kurtijeve administracije su, prema nezvaničnim informacijama, demantovali da su primili bilo kakvu diplomatsku notu iz Sjedinjenih Američkih Država. Sam Kurti je u utorak saopštio da "njegova vlada ne kvari odnose sa saveznicima".

Iako Priština tvrdi da nema kaznenih mera protiv Kurtija, čini se da one postoje i da je njihova primjena već počela.

Petković: Kurti - jedina prijetnja miru

Petković: Kurti - jedina prijetnja miru

Na to ukazuje i dvodnevni boravak u Prištini pomoćnice administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Еrin Meki. Ona se tom prilikom nije sastala sa Kurtijem, a prištinski mediji ocenili su da to pokazuje da postoje problemi u odnosima Kurtija i američke administracije.

Tokom dvodnevne posete Meki, Kurti nije bio pozvan ni na jedan događaj kome je ona prisustvovala, a iz američke ambasade u Prištini kazali su da je ona sama birala sa kime želi da održi sastanak.

"Pomoćnica administratora USAID-a nije se sastala sa Kurtijem tokom posjete Prištini", potvrdili su iz ambasade.

"Reporteri" navodi da je ovo prva kazna takve vrste za Kurtija, ali da prištinskim zvaničnicima ovakva ograničenja nisu strana. SAD su, tako, u novembru 2022. godine ministarki pravde Albuleni Hadžiu i drugim zvaničnicima zabranile posjetu Vašingtonu, kao kaznu za Kurtijevu odluku o registarskim tablicama.

"Smatramo da nije pravo vrijeme da ministri putuju u SAD na zvanične sastanke, s obzirom na krizu koju ovde treba riješiti", potvrdio je tada američki izaslanik u Prištini, Džefri Hovenijer.

Pratite nas i putem Vibera