MONSTRUMI NAJČEŠĆE NAPADAJU U JULU

Ovo su najbrutalnija silovanja i ubistva djece od kojih se Srbija još nije oporavila

  • Извор: Курир
  • 13.07.2021. 10:44

Prije skoro pet godina 9. jula 2016. u selu Vratarnica u blizini Zaječara dogodio se jedan od najgnusnijih zločina u novijoj istoriji Srbije. Vladica Rajković (31) oteo je sa rođendanske žurke Anđelinu S. (3), odveo je do obližnjeg potoka, tamo je silovao i bukvalno masakrirao.

"Sjedila sam sa Anđelinom kod kuće, kada je moj brat Dalibor došao i pitao me da je povede na rođendan kod svog prijatelja Perice Rajkovića, Vladičinog rođenog brata", ispričala je novinarima Danijela Stefanović, majka male Anđeline.

Djeca su se na rođendanu čak igrala sa Vladicom, koji ih je zabavljao, nosio na ramenima, igrao se sa njima. Niko nije posumnjao da se iza nasmijanog lica kriju monstruozne namere.

U jednom trenutku Vladica je nestao, zajedno sa malenom Anđelinom. Kasnije je utvrđeno da je on nesrećno dijete odveo do potoka u šumi. Tamo ju je silovao, a potom udarao rukama i nogama, a na kraju dokrajčio kamenom. Tijelo djeteta je bilo uništeno.

"Oko devet uveče sam otišla po Anđelinu, jer je obično u to doba išla na spavanje - nastavlja Danijela. - Međutim, moje ćerke nije bilo tamo. Otrčala sam kod brata Dalibora i kazala mu da mi nema djeteta. Onda se cijelo selo organizovalo i počelo da traga za Anđelinom. Ja sam odmah pozvala policiju, čije su patrole ubrzo stigle u Vratarnicu", ispričala je majka žrtve Danijela.

U međuvremenu, poslije gnusnog čina, Vladica Rajković je otišao kući, presvukao se, a krvavu odjeću oprao i ostavio da se suši na žici. Potom se vratio na žurku i nastavio da pije.

Djetetov ujak je primijetio da nema Anđeline, ali i da je Vladica u drugoj odjeći. Uhvatio ga je za revere i upitao gde je Anđelina. Vladica je davao neke smušene odgovore. Policajci, koji su u međuvremenu stigli i uključili se u potragu, priveli su Vladicu.

Surovi ubica je brzo priznao zločin, odveo je i policajce do mesta gde je pronađeno Anđelinino telo. Djetetov leš bio je skoro neprepoznatljiv, vidljive su bile stravične povrede, glava je bila smrskana.

Vladica je tada policajce iznenadio još jednim priznanjem i to još jednog ubistva. Ispostavilo se da je on na surov način usmrtio i komšinicu Draganu Stanković (47) koja je nestala u junu. Tada se mislilo da je nesrećna žena negdje otputovala, ali se ispostavilo da je pila zajedno sa Vladicom, koji ju je na kraju zadavio, a tijelo bacio u reku Timok, gde su posmrtni ostaci kasnije pronađeni.

Vladica Rajković je za ova dva ubistva osuđen na kaznu zatvora od 40 godina. Robija u Zabeli.

U julu, ali 2005. dogodio se jeziv zločin, za koji se tada mislilo da je nemoguće da se ponovi. Pravi užas dogodio se 17. jula, kada je Mališa Jevtović (47), inače bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije JSO, silovao trogodišnju pastorku Katarinu Kaju Janković. Da sve bude monstruoznije, ovom gnusnom činu je prisustvovala i monstrumu pomagala majka djeteta, Ana Filipović (41) koja je tada bila u emotivnoj vezi sa Mališom.
Presuda je izrečena 2007. godine, a u obrazloženju presude Siniše Sofronijevića koji je majci monstrumu izrekao kaznu od 37, a silovatelju najtežu u tom trenutku moguću, 40 godina robije.

"Danas bi Kaja imala skoro pet godina, tačnije 59 mjeseci, još tačnije 1.783 dana. To nije doživjela zahvaljujući postupcima ovih ljudi koji su pred nama majci, koja je nije voljela, i njenom ljubavniku, koji ju je mrzeo. Kako inače protumačiti više od 50 povreda na tijelu deteta, od kojih su povrede trbušnih organa dovele do smrtnog ishoda? Povrede po glavi, tijelu, rukama, nogama i genitalijama, nanesene rukom, nogom, prstima, čak i polnim organom" - rekao je, između ostalog, sudija Sofrenović.

Zločin se dogodio u Zvezdarskoj šumi, kada su Mališa i Ana odvele malu Katarinu, gde ju je on, pred očima majke silovao. Pošto je dijete bilo teško povređeno, čudovišni par ju je odneo u KBC "Zvezdara" uz tvrdnju da je Kaja "pala sa kreveta" i da je od tih povreda isto veče preminula.

Ljekarima je ta priča bila sumnjiva, Kajino tijelo je upućeno na Institut za sudsku medicinu. Obdukcija je pokazala da je djevojčica preminula od rascjepa jetre i drugih unutrašnjih organa. U zapisniku je takođe bilo navedeno da je Katarina duže vrijeme bila seksualno zlostavljana.

Još jedan stravičan zločin, koji je promijenio istoriju srpskog pravosuđa je tragedija Tijane Jurić (15) koju je u noći između 25. i 26. jula 2014. oteo, silovao i ubio Dragan Đurić (34), mesar iz Surčina.

Tijana je iz rodne Subotice, otišla 25. maja u Bajmok, gdje je bila na turniru malog fudbala. Oko ponoći krenula je kući, u društvu jedne djevojčice i dečaka. Na sred puta, odlučila je da krene nazad ka Rati da drugu vrati duksericu koju je pozajmila. Drugar u čijem društvu je bila ponudio joj je da on to uradi, ali je ona odbila i krenula natrag ka Sportskom centru.

Tu joj se put ukrstio sa Draganom Đurićem. Njeno tijelo pronađeno je 7. avgusta, na zapuštenom smetljištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor. Dragan Đurić je za ubistvo Tijane Jurić osuđen na 40 godina zatvora.

Ovaj zločin šokirao je Srbiju, a kao jedna od posljedica je i usvajanje Tijaninog zakona. Promijenjena je policijska praksa, da od momenta prijave nestanka do početka potrage mora da prođe određeni vremenski period, najčešće 48 časova, već je policija dužna da počne potragu za nestalim maloljetnicima odmah po prijavi.

Nažalost, te krvave 2014. godine, 31. jula silovana je i ubijena Ivana Podraščić (14). Za to ubistvo osuđen je na 40 godina zatvora Darko Kostić, višestruki silovatelj i ubica.

On je svoje djelo priznao kada je uhapšen i cijeli događaj je mirno opisao, objašnjavajući zašto je morao da ubije djevojčicu.

"Ubio sam Ivanu, priznajem! Silovao sam je, a ona je vrištala i otimala se. Plakala je i zapomagala. To me je strašno iznerviralo, pa sam počeo da joj udaram šamare i davim je, ali nije prestajala... Zato sam uzeo motiku i ubio je", objasnio je u istrazi Kostić.

Tijelo žrtve je umotao u ćebe, pa u sunđer, i zakopao u dvorištu trošne kuće u Rakovici. Njeni posmrtni ostaci pronađeni su nekoliko mjeseci kasnije.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)