Од данас

Почела наплата улаза возилима у Национални парк Тара: Ево какве су цијене

  • Извор: ТВ Прва
  • 22.04.2024. 15:54

Од данас је у заштићеном подручју Националног парка Тара почела наплата накнаде за коришћење возила на моторни погон, а цене су од 300 до 1.700 динара (од 5 до 28 КМ) по дану.

Како је саопштило Јавно предузеће (ЈП) Национални парк Тара, накнада се наплаћује на улазним капијама у Перућцу и на Калуђерским Барама.

Додаје се да се ова накнада наплаћује у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара, односно Одлуком о накнадама за коришћење заштићеног подручја Национални парк Тара.

За Прву категорију моторних возила до 1,3 метра висине, мотоцикли и путничка возила, накнада је 300 динара по дану (5 КМ), за Другу категорију моторних возила са приколицом висине до 1,3 метара и комби возила, накнада по дану је 500 динара (око 8 КМ), док Трећа категорија моторних возила, висине 1,3 метара, односно аутобуси и камиони плаћају 700 динара (око 11,50 КМ) по дану.

Кружи њена посљедња фотографија: Позирала код

Кружи њена посљедња фотографија: Позирала код "плаве ватре", па пала са литице високе 75 метара

За Четврту категорију моторних возила, односно за сва возила са више од три осовине, плаћа се накнада од 1.700 динара (око 28 КМ) по дану.

ЈП Национални парк Тара, наглашава да ће се у првом периоду наплата накнаде вршити по возилу по дану, а предвиђено је и увођење десетодневних и годишњих накнада ако се прибаве потребне дозволе и сагласности.

"Пролазак се неће наплаћивати људима који имају пребивалиште на територији Националног парка Тара, онима који су послом везани за ову територију, пензионерима са најнижом пензијом, лицима са инвалидитетом, а предлаже се да се и ужичке таблице изузму од накнаде", рекао је Ранко Милановић из Националног парка Тара, за ТВ Прву.

Грађани опрез: Лажни еври харају тржиштем

Грађани опрез: Лажни еври харају тржиштем

Од плаћања накнаде су ослобођена и возила са регистарским ознакама Бајине Баште. У саопштењу се наводи и да према Закону средства од накнада за коришћење заштићеног подручја иду на намјенски рачун управљача и могу се трошити за активности на заштити и развоју заштићеног подручја.

"То није лоше, али није ријешено још увијек како треба. Битно је само да се не сијече дрвеће, а новац за улазак би требало узимати", рекли су неки од мјештана и пролазника за ТВ Прву.


(Фото: Национални парк Тара)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.