Vladika Teodosije

Podjela Kosmeta vodi iseljavanju i ono malo Srba 

  • 25.07.2018. 12:57

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije upozorava da su sve učestalije izjave političara iz Beograda i Prištine o teritorijalnoj podjeli Kosova i Metohije neodgovorne i izazivaju strah kod srpskog stanovništva, te ukazuje da bi podjela izazvala masovno iseljavanje Srba sa juga Kosmeta i stradanje vijekovima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda.

Vladika Teodosije u otvorenom pismu naglašava da su u Eparhiji veoma zabrinuti zbog sve češćih "politički i moralno neodgovornih izjava političara" sa obje strane koji govore o "konačnom rješenju" za Kosovo i Metohiju u kontekstu "teritorijalne podjele" i "razgraničenja Srba i Albanaca".

"Da li to znači da ćemo doći u situaciju da većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od rijeke Ibar treba da se iseli iz svojih domova i napusti najvažnije svetinje - Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren?", upitao je episkop Teodosije. 

On smatra da ovakav princip, koji je doveo do stradanja mnogih nevinih ljudi tokom ratova u raspadu bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka, predstavlja kontinuiranu prijetnju miru i stabilnosti, i to ne samo u regionu zapadnog Balkana, prenose beogradski mediji. 

Vladika Teodosije ukazuje da bi takvo rješenje stvorilo dodatni presjedan "za nove separatizme u Evropi i širom svjeta i doveo do čitave lančane reakcije krvoprolića, stradanja i protjerivanja civilnog stanovništva, samo zato što bi se, nakon dogovora političara, mnogi našli na "pogrešnoj strani linije razgraničenja". 

On navodi da pozivanje na podjelu zanemaruje cijeli niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rješavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbjeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, vjerskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut. 

Vladika Teodosije ukazuje da učestale izjave u medijima već dovode do toga da se sve više Srba odlučuje na prodaju imovine, umjesto da se ohrabre da opstanu na svojim ognjištima. 

Vladika napominje da ovakav stav ne znači poziv na "zamrznuti konflikt", jer je Srpska pravoslavna crkva protiv svakog konflikta. 

"Ovo je poziv prije svega na odgovoran i transparentan nastavak dijaloga, koji treba da se vrati u okvire koji će biti u funkciji stabilnosti regiona i evropskog kontinenta i u skladu sa svim relevantnim međunarodnim poveljama i standardima, među kojima je posebno važna Rezolucija UN 1244", napisao je episkop Teodosije. 

On je apelovao na političare u Beogradu i Prištini, na međunarodne posrednike u dijalogu i druge zvaničnike da se rješavanje svih pitanja na Kosovu i Metohiji mora i smije tražiti samo u funkciji očuvanja mira, bezbjednosti svih građana, posebno nevećinskih etničkih i vjerskih zajednica, očuvanju njihove duhovne i kulturne baštine, istorijskog identiteta, ljudskih i vjerskih sloboda. 

"Posebno apelujem na međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji i širom svijeta da jasno i nedvosmisleno zaštite sve koji su opredeljeni da ovde žive i da ne dozvole takva rješenja koja bi dovela do njihovog egzodusa, već da više učine na zaštiti njihovih prava", istakao je episkop raško-prizrenski Teodosije. /kraj/vj