Србија

Пуковник МУП-а открила шта је кључно у случајевима нестанка дјеце

  • Извор: Нова.рс
  • 28.03.2024. 06:00

Нестанак Данке Илић (2) из Бањског Поља код Бора подигао је јавност Србије на ноге, први пут је употријебљен систем "Пронађи ме" и цјелокупно становништво земље обавијештено је о случају.

Славица Радовановић, бивши пуковник МУП-а Србије, у разговору за "Нова.рс" објашњава како треба реаговати у случају нестанка дјетета, али и указује на то шта би могли бити пропусти у случају нестанка двогодишње Данке.

Двогодишња Данка нестала је са имања њене породице у Бањском пољу, а од тог момента кренула је велика потрага за њом.

Породица је одмах контактирала полицију, припадници Жандармерије, ватрогасци, добровољци, ловци, али и други грађани, непрестано трагају за дјевојчицом. Током ноћи хеликоптери су надлијетали Бањско поље, а терен је претраживан и са дроновима са термовизијским камерама не би ли уочили нестало дијете.


Познато како ће се даље одвијати потрага за маленом Данком Илић

Познато како ће се даље одвијати потрага за маленом Данком Илић

"Прва ствар коју је неопходно урадити јесте да родитељи пријаве нестанак дјетета и да однесу његову слику у полицијску станицу. Потом да дају додатне информације, детаље и опис дјетета о неким специфичностима као што су ожиљци или болести, јер су такве ствари кључне приликом активирања система Пронађи ме. Потом је неопходно објаснити околности како је дошло до нестанка дјетета“, каже саговорница поменутог портала Славица Радовановић.

Она је објаснила да полиција истог момента расписује потрагу за несталим дјететом и да све своје расположиве снаге ставља у службу проналаска дјетета.

"Јако је важно да се што прије укључе мјештани и удружења са територије на којој је нестало дијете. Они боље познају терен од полицајца који ту дође и коме то није мјесто службе. Неопходна је изузетна сарадња локалне заједнице“, објаснила је.

Истиче и да је у овом случају све урађено како треба, али је скренула пажњу на двије околности које би могле да буду пропусти – то што се систем "Пронађи ме“ није одмах огласио, али и то што МУП није изашао са званичним информацијама.

Ипак, она истиче да то можда није учињено из сљедећих разлога.


Хронологија догађаја након нестанка дјевојчице Данке Илић

Хронологија догађаја након нестанка дјевојчице Данке Илић

"Када је ријеч о томе зашто се није одмах огласио систем Пронађи ме, могуће је да је у питању отмица, а уколико је отмица то се не ради како се би угрозио живот дјетета. Наравно, првих два-три сата су кључни када нестане дијете. Такође, то зашто сви грађани нису одмах добили поруке, разлог тога је да оператери немају могућност слања више милиона порука одједном, него је у питању број од око 50.000 порука по минути. Зато се десило да су људи добили поруке касније у току ноћи“, истакла је она.

Како је истакла један од крупнијих пропуста је тај што се Министарство унутрашњих послова није одмах огласило да тачне и прецизне информације, како би обавијестило јавност докле се стигло са случајем, али и како би упозорило грађане да не иду у неке дијелове који би могли угрозити истрагу или да апелује да се одмах укључе у потрагу за несталим дјететом.

"Тренутно су ангажоване све расположиве снаге. Пролазак времена свакако не иде у користи несталим особама, а камоли дјетету од двије године. Такође, било је потребно обавити разговоре са мјештанима и комшијама да ли су примијетили неке неуобичајене појаве тих дана, као што су непозната возила и особе, требало је причати са комшијама како би се открило више детаља“, закључила је она.


Богдан упратио гдје живи лопов који му краде грађу, па се лично обрачунао с њим

Богдан упратио гдје живи лопов који му краде грађу, па се лично обрачунао с њим

Подсјетимо, дјевојчица Данка Илић нестала је јуче око 13.45 сати, а потрага за њом и даље траје.

Данка је у тренутку нестанка на себи имала љубичасте панталоне и маслинасто зелену јакну, везану косу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина