Protest u Rudarama

Srbi žele da ostanu i opstanu na svom, traže zašititu od nasilja Prištine

  • Извор: СРНА
  • 22.12.2022. 13:26

Više hiljada ljudi sa prostora cijelog Kosova i Metohije poručilo je danas sa svenarodnog protesta ispred krsta u mjestu Rudare, u opštini Zvečan, da Srbi žele da ostanu i opstanu na svom, a od međunarodnih organizacija zatražilo da ih zaštiti od nasilja Prištine.

Gradonačelnik Zvačana Dragiša Milović rekao je u obraćanju okupljenima da su barikade postavljene zbog premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i njegovih institucija, jer on i njegovi saradnici ne mogu da razumiju i shvate da se sa Srbima mora razgovarati i da silom ništa ne mogu postići.

"Veličanstveni protest u istorijskom mjestu Rudare ispred krsta je potvrda da smo tu, da ovde živimo i da ćemo opstati svoji na svome. Čuli smo Kurtijevu poruku da će barikade biti uklonjene uz žrtve. Iz Prištine ne dolaze poruke mira, već nasilja i zastrašivanja da bi se Srbi zaplašili i protjerali", rekao je Milović.

On je istakao da ovoliki broj okupljenih na svenarodnom protestu govori da Srbi imaju snage da ostanu na svojim ognjištima, te da barikadama mirno i demokratskim putem šalju poruku na nasilje koje dolazi iz Prištine.

"Mi nismo kriminalci, teroristi i naoružane bande, već naord koji želi da živi na svom i da pregova u miru sa Albancima", rekao je Milović.

On je naglasio da Srbi traže od međunarodnih organizacija da ih zaštite od terora Kurtija, da se povuče kosovska policija sa sjevera Kosmeta, da se uklone policijske baze i da se ponište spiskovi na kojima je Priština stavila imena osumnjičenih za navodna različita krivična djela.

Sudija Nikola Kabašić govorio je o narušavanju ljudskih prava uhapšenih pripadnika KPS-a Dejana Pantića i Slađana Trajkovića.

"Njihova prava se i danas krše, a sutra će svih nas", rekao je Kabašić, optužujići specijalno tužilaštvo samoproglašenog Kosova da su Srbi jedine njihove mete.

On je upitao da li je kriv onaj koji se bori da ostane na svom ognjištu, te od međunarodnih organizacija zatražio da stanu u zaštitu prava Srba i da jasno kažu zajedno sa ambasadorima zapadnih zemlja da li su u slučaju Pantića pogažena sva ljudska prava.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je zahtjeve Srba koje je iznio Milović, te poručio da će Srbi istrajati složno u zajedništvu i jedinstvu u odluci da ostanu na svome.

Nakon obraćanja zvaničnika okupljenim Srbima, protest je završen mirno bez ijednog incidenta.


  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм