Skupštinska većina u parlamentu

Srpska će imati podršku Srbije

  • Izvor: Srna
  • 28.07.2021.15:58

Skupštinska većina u parlamentu Srbije ocijenila je da je odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune zakona kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" podigla tenzije u BiH, ali da će Republika Srpska imati podršku Srbije.

Potpredsjednik Skupštine i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić rekao je da nametnuta Inckova odluka ne može da bude dobro rješenje i ocijenio da je prirodno i logično da ima reakcija u Republici Srpskoj.

- Ono što je sasvim sigurno je da će Republika Srpska imati podršku Srbije, kao što je imala i do sada. Srbija će nastaviti da podržava Srpsku i u ekonomskom, ali i u svakom drugom smislu - poručio je Orlić.

Srbija će, dodao je, svakako pozivati i na ozbiljnost, te ocijenio kako nikada nije dobro donijelo bilo kakvo nametanje i navođenje silom da ljudi nešto poštuju.

- Samim tim ne može ni ova odluka koja je uzburkala duhove i podigla tenzije u BiH, što je bilo za očekivati. On je bio svjestan da će se to dogoditi, kao što su bili svjesni i oni koji taj dekret pozdravljaju - rekao je Orlić za Tanjug.

Prema njegovim riječima, sve se to radi svjesno i namjerno, a koliko je to "dobro" ne treba nikome objašnjavati, jer "uzburkati narod nikada nije dobro, naročito u podneblju koje je krhko i osjetljivo".

Poslanik SNS-a Milenko Јovanov smatra da ono što je Incko uradio pred sam kraj mandata nije bilo potrebno, ako je želio da iza sebe u BiH ostavi nešto dobro, ali je on tim jednim zakonom detonirao čitavu BiH i unio novu zlu krv među narode.

Јovanov je istakao da Srpska mora da odgovara mirno staloženo i mudro, da nađe način da zaštiti ono što je u interesu srpskog naroda i Republike Srpske, ali i da vrlo jasno pokaže stav prema onome što je urađeno.

- Neće to biti lako - smatra Јovanov.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocijenio je Inckovo nametanje skandalozno, kao i da je to konačan obračun sa Aleksandrom Vučićem i sa svima koji nikada neće dozvoliti da Srbija bude genocidna država i da Srbi budu genocidan narod.

Skupština Srbije počela je danas novu sjednicu na kojoj će poslanici razmatrati prijedloge zakona o izmjenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, koje je podnijela Vlada Srbije.