Бор

Стравична прошлост мјештана из села Злот о којој данас нико не говори

  • Извор: Телеграф
  • 13.04.2024. 15:53

Ових дана мирно село Злот у Борском округу доспјело је у жижу јавности због двојице браће Драгијевић, мјештана, која су повезана са убиством мале Данке Илић (2).

Један од њих, Далибор, осумњичен за помагање брату да се ријеши тијела, сахрањен је на сеоском гробљу у четвртак.

Село Злот не памти овакав случај, полиција је посвуда, испред куће Драгијевића је или Хитна или патрола органа реда.

Ипак, не тако давно, ово мирно борско село, у ком се мијешају влашки и српски језик, потресао је стравичан злочин, а сјећања на њега остаће само у записима. Јер данас га нико не спомиње.

Све је почело у једном мучком септембру.

Тада, 1941, је у овај крај стигло 700 војника из Ниша, Зајечара и Бора наоружаних аутоматима. Био је 8. септембар. Нијемци су запосјели положаје изнад Брестовачке Бање, на Тилва Њагри и Кобили, и спалили неколико злотских појата.

За ову операцију је њемачка команда ангажовала поред војске и око 30 камиона и борбених кола.

Нијемци су потпуно спалили села Подгорац и Злот, што је била освета за партизанско уништење рудника Ртањ и ометање саобраћаја уништавањем мостова и жељезничких пруга.

Главно наоружање је било 7 топова и више од 30 тешких митраљеза.


Компанија из БиХ има једног запосленог и приход од 357 милиона КМ за годину

Компанија из БиХ има једног запосленог и приход од 357 милиона КМ за годину

Око 15 часова 9. септембра, након што је читави Подгорац спаљен, Нијемци су се са око 50 везаних мушкараца упутили у Злот.

У међувремену, још прије подне, њихове снаге са положаја код Брестовачке Бање су блокирале насеље и похватале и ставиле под јаку стражу више од 100 сељака, преноси "Телеграф".

Истог дана њемачки војници су у Злоту спалили око 30 кућа, а преко ноћи спровели све преостале "мјере безбједности" и застрашивања. Послије митраљеске пуцњаве у куће и стаје упадали су њемачки војници са нарамцима сламе којом су пунили све просторије.

Затим би убацивали запаљиве бомбе, а укућане гурали у куће захваћене ватром и затварали врата за њима. Сексуално су злостављали дјевојке и мајке и бацали их у згаришта.

10. септембра и ово је село уништено.


Шта је то Русија тестирала: Неки мислили да је нападнут Израел

Шта је то Русија тестирала: Неки мислили да је нападнут Израел

У оба села, Подгорцу и Злоту, изгорјеле су 853 куће и друге грађевине, те велике количине људске и сточне хране.

По паљевини села Нијемци су отјерали у Бор и затворили 150 Злоћана и Подгорчана. Послије два дана од њих су издвојили 22, по 11 из сваког села, и стрељали их на пијаци у Бољевцу, наводи се на "Википедији".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: