Пограга и даље траје

Стручњак о вјештачењу телефона Данкине мајке: Могу ли се вратити поруке и позиви?

  • Извор: Мондо.рс
  • 02.04.2024. 13:11

Према незваничним сазнањима из истраге, вјештачење мобилног телефона Иване Илић, мајке нестале дјевојчице Данке Илић (2), показало је да је дан раније и на сам дан нестанка обрисала много порука и позива.

Многи стручњаци тврде да је битно да се утврди и да ли су поруке и позиви из телефона мајке, којима ће се свакако ући у траг, брисани са намјером јер су повезани са случајем или је она то радила и раније, рутински, преноси Мондо.

Румунски медији о нестанку Данке (2) - Мистерија

Румунски медији о нестанку Данке (2) - Мистерија

Али, без обзира на то да ли су поруке и позиви обрисани из мобилног телефона, остају у бази података оператера, што је за МОНДО потврдио и стручњак са Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, који се бави телекомуникацијама, доц. др Милан Чабаркапа. Он је појаснио како се ти подаци чувају у бази података оператера.

"Овако кад се каже у општим појмовима нема неко велико значење. Поред стандардних апликација за СМС поруке и позиве које долазе фабрички инсталиране од стране произвођача, данас корисници на мобилним телефонима имају најчешће неколико додатно инсталираних апликација за chat. Најпопуларније апликације су данас у власништву гиганата попут 'Googla', 'Facebooka', 'Microsofta'... Уколико су обрисане СМС поруке, оне ће бити сачуване у базама мобилних оператера. Уколико су обрисане поруке из рецимо 'Facebooh chata', биће сачуване у бази 'Facebooka'", навео је Милан Чабаркапа.

Огласила се мајка Данке Илић (2): Ево шта је рекла о снимку и вјештачењу телефона

Огласила се мајка Данке Илић (2): Ево шта је рекла о снимку и вјештачењу телефона

Додао је да претпоставља да је полиција контактирала техничку подршку ових компанија или мобилних оператера и тражила њихову базу података порука и позива.

Гранични прелази, казне за кривична дјела - Ево шта је гуглала мајка мале Данке прије нестанка

Гранични прелази, казне за кривична дјела - Ево шта је гуглала мајка мале Данке прије нестанка

"Претпостављам да је наша полиција и одјељење задужено за то (а који раде врхунски посао, предавао сам неким људима који тамо раде, а и познајем и друге, и тврдим да посао раде баш врхунски) већ службено званично контактирало техничку подршку у овим компанијама, а која је задужена да одговара на захтјеве званичних државних органа земаља, и да ће им, због значаја овог случаја, комуникације и поруке бити достављене јако брзо. То је некаква пракса кад су овакве ствари у питању. Колико ми је познато, а на основу искустава и из наше и из неких других земаља Европе, на неке званичне захтјеве државних органа, те компаније не желе позитивно да одговоре чувајући на тај начин приватност својих корисника. Овај случај је изузетно осетљив и уколико је коришћена нека од тих апликација, претпостављам да ће одговор бити позитиван", навео је он за Мондо.

Стручњак са Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу је такође нагласио да ништа неће моћи да се сакрије од државних органа јер је могуће да се врати сваки податак који је обрисан из мобилног уређаја.

Бојана Отовић Пјановић о случају мале Данке: Сви су осумњичени!

Бојана Отовић Пјановић о случају мале Данке: Сви су осумњичени!

"Што се тиче обрисаних података претходно снимљених локално на телефону или рачунару, и ту је форензиком уређаја могуће да се рестаурира и реконструише неки дио података који су обрисани. У питању је читава наука и зависи под којим условима, који је оперативни систем у питању, која верзија... другим ријечима, има много варијабли и тематика је изузетно комплексна", закључује разговор доц. др Милан Чабаркапа.

Јурић о несталој Данки: Много тога је нејасно...

Јурић о несталој Данки: Много тога је нејасно...

Подсјетимо, двогодишња дјевојчица Данка Илић из Бора нестала је прошлог уторка око 13.45 у насељу Бањско поље. Због нестанка по први пут је активиран систем "Пронађи ме". Потрага је и даље у току.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.