Pograga i dalje traje

Stručnjak o vještačenju telefona Dankine majke: Mogu li se vratiti poruke i pozivi?

  • Izvor: Mondo.rs
  • 02.04.2024. 13:11

Prema nezvaničnim saznanjima iz istrage, vještačenje mobilnog telefona Ivane Ilić, majke nestale djevojčice Danke Ilić (2), pokazalo je da je dan ranije i na sam dan nestanka obrisala mnogo poruka i poziva.

Mnogi stručnjaci tvrde da je bitno da se utvrdi i da li su poruke i pozivi iz telefona majke, kojima će se svakako ući u trag, brisani sa namjerom jer su povezani sa slučajem ili je ona to radila i ranije, rutinski, prenosi Mondo.

Rumunski mediji o nestanku Danke (2) - Misterija

Rumunski mediji o nestanku Danke (2) - Misterija

Ali, bez obzira na to da li su poruke i pozivi obrisani iz mobilnog telefona, ostaju u bazi podataka operatera, što je za MONDO potvrdio i stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koji se bavi telekomunikacijama, doc. dr Milan Čabarkapa. On je pojasnio kako se ti podaci čuvaju u bazi podataka operatera.

"Ovako kad se kaže u opštim pojmovima nema neko veliko značenje. Pored standardnih aplikacija za SMS poruke i pozive koje dolaze fabrički instalirane od strane proizvođača, danas korisnici na mobilnim telefonima imaju najčešće nekoliko dodatno instaliranih aplikacija za chat. Najpopularnije aplikacije su danas u vlasništvu giganata poput 'Googla', 'Facebooka', 'Microsofta'... Ukoliko su obrisane SMS poruke, one će biti sačuvane u bazama mobilnih operatera. Ukoliko su obrisane poruke iz recimo 'Facebooh chata', biće sačuvane u bazi 'Facebooka'", naveo je Milan Čabarkapa.

Oglasila se majka Danke Ilić (2): Еvo šta je rekla o snimku i vještačenju telefona

Oglasila se majka Danke Ilić (2): Еvo šta je rekla o snimku i vještačenju telefona

Dodao je da pretpostavlja da je policija kontaktirala tehničku podršku ovih kompanija ili mobilnih operatera i tražila njihovu bazu podataka poruka i poziva.

Granični prelazi, kazne za krivična djela - Еvo šta je guglala majka male Danke prije nestanka

Granični prelazi, kazne za krivična djela - Еvo šta je guglala majka male Danke prije nestanka

"Pretpostavljam da je naša policija i odjeljenje zaduženo za to (a koji rade vrhunski posao, predavao sam nekim ljudima koji tamo rade, a i poznajem i druge, i tvrdim da posao rade baš vrhunski) već službeno zvanično kontaktiralo tehničku podršku u ovim kompanijama, a koja je zadužena da odgovara na zahtjeve zvaničnih državnih organa zemalja, i da će im, zbog značaja ovog slučaja, komunikacije i poruke biti dostavljene jako brzo. To je nekakva praksa kad su ovakve stvari u pitanju. Koliko mi je poznato, a na osnovu iskustava i iz naše i iz nekih drugih zemalja Еvrope, na neke zvanične zahtjeve državnih organa, te kompanije ne žele pozitivno da odgovore čuvajući na taj način privatnost svojih korisnika. Ovaj slučaj je izuzetno osetljiv i ukoliko je korišćena neka od tih aplikacija, pretpostavljam da će odgovor biti pozitivan", naveo je on za Mondo.

Stručnjak sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je takođe naglasio da ništa neće moći da se sakrije od državnih organa jer je moguće da se vrati svaki podatak koji je obrisan iz mobilnog uređaja.

Bojana Otović Pjanović o slučaju male Danke: Svi su osumnjičeni!

Bojana Otović Pjanović o slučaju male Danke: Svi su osumnjičeni!

"Što se tiče obrisanih podataka prethodno snimljenih lokalno na telefonu ili računaru, i tu je forenzikom uređaja moguće da se restaurira i rekonstruiše neki dio podataka koji su obrisani. U pitanju je čitava nauka i zavisi pod kojim uslovima, koji je operativni sistem u pitanju, koja verzija... drugim riječima, ima mnogo varijabli i tematika je izuzetno kompleksna", zaključuje razgovor doc. dr Milan Čabarkapa.

Jurić o nestaloj Danki: Mnogo toga je nejasno...

Jurić o nestaloj Danki: Mnogo toga je nejasno...

Podsjetimo, dvogodišnja djevojčica Danka Ilić iz Bora nestala je prošlog utorka oko 13.45 u naselju Banjsko polje. Zbog nestanka po prvi put je aktiviran sistem "Pronađi me". Potraga je i dalje u toku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)