Blokirani ulazi

Sudije uz pomoć merdavina bježale od dužnika u švajcarskim francima

  • 28.03.2019. 07:50

Sudije Vrhovnog kasacionog suda bježale su pomoću merdevina preko ograde od dužnika u švajcarskim francima, koji su od ponedeljka blokirali svaki izlaz iz suda u Nemanjinoj ulici Beograd, svjedoči fotografija koju su redakciji "Kurira" dostavili iz udruženja CHF Srbija.

Protest traje bez prestanka od četvrka prošle nedjelje, a kako navode organizatori protesta, oni imaju "problema samo sa pojedinim vjećima koje je postavila prethodna vlast i koja rade u korist banaka a mimo zakona, kršeći pravni poredak Srbije".

Štrajkače je juče primio i potrpedsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović.

Protest građana zaduženih u švajcarskim francima počeo je 21. marta ispred Vrhovnog kasacionog suda. Njihovi zahtjevi su da se krediti vrate u prvobitno stanje, odnosno da se isključi indeks i da to budu dinarski krediti. Takođe, od Vrhovnog kasacionog suda traže da se ubrza donošenje presuda koje se odnose na kredite građana zaduženih u švajcarskim francima, kao i da se sudi prema praksi Evropskog suda.

Od Vrhovnog kasacionog suda zahtjevaju i da se donesu privremene mjere kojima bi se onemogućilo da banke zaduženim građanima oduzimaju nekretnine dok su sudski sporovi u toku.

Oko 20 hiljada građana je zaduženo uglavnom stambenim kreditima u švajcarskoj valuti koja je u poslednjih deset godina naglo ojačala, pa je 2007. franak vredio oko 48 dinara, a ovih dana je oko 104 dinara.
 

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.