Visoki Dečani

Vladika Teodosije upoznao Palmera o problemima sa kojima se eparhija suočava

  • 01.06.2021. 20:29

VISOKI DEČANI - NJegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije danas je tokom razgovora u Manastiru Visoki Dečani upoznao specijalnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Metjua Palmera o problemima sa kojima se Eparhija raško-prizrenska suočava na Kosovu i Metohiji.

"Vladika Teodosije posebno je govorio o problemima našeg vernog naroda i svetinja u svetlu najnovijih incidenata i odbijanja kosovskih institucija da izvrše odluku Ustavnog suda o zemlji Manastira Visoki Dečani", objavljeno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Episkop Teodosije je izrazio stav da je Srpska pravoslavna crkva uvijek bila otvorena za dijalog, ali da on podrazumijeva da lokalne institucije na Kosovu i Metohiji moraju da poštuju odluke sudova i vladavinu prava.

Eparhija raško-prizrenska nedavno je suspendovala komunikaciju sa vlastima samoproglašenog Kosova dok se ne sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Pitanje crkvene imovine i kulturne baštine posebno je aktuelizovano početkom aprila kada je "Evropa nostra" uvrstila Visoke Dečane na listu sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.

Palmer je u Prištini zajedno sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarao sa zvaničnicima samoproglašenog Kosova, a susreo se i sa opozicijom.

Oni će sutra boraviti u Beogradu gdje bi trebalo da se sastanu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.