Marija Zaharova

"Afrički problemi - afričko rješenje, stranci da se ne upliću u situaciju u Nigeru"

  • 02.08.2023. 11:00

U traženju načina za riješavanje konflikta u Nigeru, Rusija polazi od principa "afrički problemi – afričko rješenje" i naglašava da prijetnja upotrebom sile protiv suverene države neće pomoći u smirivanju tenzija i riješavanju situacije u zemlji, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija očekuje da će preko Afričke unije i subregionalnih organizacija biti preduzeti energični posrednički napori kako bi se pomoglo nigerskom društvu da prevaziđe krizu, dodala je.

Ne ide kako su planirali: Još jedna glavobolja za Evropu zbog Nigera!

Ne ide kako su planirali: Još jedna glavobolja za Evropu zbog Nigera!

Moskva nastavlja da prati dešavanja u "prijateljskoj Republici Niger" gdje je 26. jula grupa vojnika uklonila sa vlasti predsjednika Mohameda Bazuma i dijeli zabrinutost koju su u vezi sa situacijom u Nigeru izrazili generalni sekretar UN, Afrička unija i Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOVAS), istakla je Zaharova na brifingu za novinare.

"Smatramo da je izuzetno važno da se spriječi dalja degradacija situacije u zemlji. Neophodno je da se organizuje nacionalni dijalog kako bi se obnovio građanski mir, obezbijedio red i zakon. Pozitivno je što je za sada mirno i nema žrtava", ukazala je ruska zvaničnica.

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Aktuelna kriza u Nigeru se odvija u jeku teške bezbjednosne situacije i izuzetno teškog socio-ekonomskog položaja stanovništva ove države, dodala je.

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

"Nadamo se da će nigerijski narod, sa kojim imamo dugogodišnje odnose prijateljstva i saradnje, uspješno da prebrodi sadašnji težak period u svojoj istoriji. Usmjereni smo na dalji razvoj čitavog niza obostrano korisnih rusko-nigerijskih veza", poručila je.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм