Projekat pod znakom pitanja

Ne ide kako su planirali: Još jedna glavobolja za Evropu zbog Nigera!

  • 02.08.2023. 07:41

Državni udar koji su prošle nedjelje sproveli pripadnici predsjedničke garde te zemlje skoro svakodnevno dobija nove geopolitičke dimenzije, a još jedna od manje očiglednih posljedica odnosi se na evropsku energetsku sigurnost.

Puč bi mogao imati negativne posljedice na industriju nuklearne energije u Evropi, a posebno Francuskoj, koja između 60 i 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Zašto bi zbog državnog udara u Nigeru Francuzi mogli da ostanu bez struje?

Taj blok uvozi 25 odsto uranijuma iz Nigera, a, kako je prenio Bi-Bi-Si, predstavnici hunte najavili su u ponedjeljak da obustavljaju izvoz uranijuma i zlata u Francusku.

Još jedna "slaba tačka" evropske energetske sigurnosti koja bi se mogla naći na milosti i nemilosti hunte jeste planirani projekat Trans-saharskog gasovoda, piše RT Balkan.

Burkina Faso i Mali: Vojna intervencija u Nigeru smatraće se objavom rata ovim državama!

Burkina Faso i Mali: Vojna intervencija u Nigeru smatraće se objavom rata ovim državama!

Projekat koji je prethodno opisivan kao šansa za Evropu da diverzifikuje svoje lance snabdijevanja gasom prvobitno aktuelan je već više od dvije decenije, a Nigerija, Niger i Alžir, kroz koje bi ovaj gasovod trebalo da prolazi, potpisali su memorandum o razumijevanju za implementaciju projekta prošlog ljeta.

Nedavno su vođeni razgovori o oživljavanju projekta između tri zemlje koje čine radnu grupu, pošto je pitanje gasa za Evropu postalo aktuelnije usred sankcija koje je EU uvela Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, navodi list "Nju telegraf" iz Nigerije.

Niger obustavio izvoz zlata i uranijuma u Francusku

Niger obustavio izvoz zlata i uranijuma u Francusku

Ovaj gasovod bi trebalo da ima godišnji protok od 30 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što ga po zapremini čini jednakim sa Turskim tokom, čije obe linije imaju ukupan protok od 31,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

Iako hunta tek treba da iskaže svoj stav o projektu Trans-saharskog gasovoda, "Nju telegraf" ističe da odluka Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da uvede sankcije Nigeru zbog puča već ugrožava ovaj projekat, jer, kako se navodi, sankcije podrazumijevaju zabranu svih transakcija, uključujući i energetske, između Nigera i članica ove organizacije, kojima pripada i Nigerija. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм