Državni udar

Burkina Faso i Mali: Vojna intervencija u Nigeru smatraće se objavom rata ovim državama!

  • Извор: Агенције
  • 01.08.2023. 10:34

Bilo kakvo miješanje upotrebom sile u Nigeru smatraće se objavom rata Birkini Faso i Maliju, navodi se u zajedničkom saopštenju prelaznih vlada ove dvije države.

„Prelazne vlade Burkine Faso i Malija... upozoravaju da će svaka vojna intervencija protiv Nigera predstavljati objavu rata Burkini Faso i Maliju“, navodi se u saopštenju.

Francuska ministarka spoljnih poslova Katarina Kolona nazvala je lažnim navode da Pariz planira da vojno interveniše u Nigeru. Ona je istakla da "bezbjednost francuskih građana" ostaje prioritet Pariza. 

Niger obustavio izvoz zlata i uranijuma u Francusku

Niger obustavio izvoz zlata i uranijuma u Francusku

Istovremeno, ministarka smatra da je povratak na vlast predsjednika Mohameda Bazuma „moguć” i „neophodan”.

U međuvremenu, Gvineja je prva država koja se oglasila u znak podrške novim vlastima u Nigeru, rekavši da od njih očekuje garancije stabilnosti i harmonije u zemlji.

„Nacionalni komitet za koheziju i razvoj – Gvinejske vojne vlasti uvjeren je da će nove vlasti učiniti sve kako bi se garantovala stabilnost i harmonija u Nigeru i subregionu“, saopštila je kancelarija predsjednika Gvineje na Tviteru.

EU suspendovala finansijsku podršku Nigeru

EU suspendovala finansijsku podršku Nigeru

Kako javlja Si-En-En, Sjedinjene Američke Države su, usred političke nestabilnosti u Nigeru, naredile povlačenje svojih snaga u vojnu bazu koja se nalazi u blizini grada Agadeza, na sjeveru Nigera. Istovremeno, kako napominje izvor, SAD još nisu odlučile da li će događaje u toj afričkoj zemlji smatrati državnim udarom, jer će to za sobom povući potrebu za smanjenjem finansijske i vojne pomoći Nigeru. To, pak, može imati ozbiljne posljedice u kontekstu borbe protiv terorizma i održavanja stabilnosti u regionu, napominje televizija.

"Politiko": Poslije puča Niger okreće leđa Francuskoj i SAD!

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smijenjuju Muhameda Bazuma sa mjesta predsjednika zemlje, zatvaranju granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog djelovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsjedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

U međuvremenu, Ekonomska zajednica država Zapadne Afrike (EKOVAS, obuhvata 15 zemalja regiona) zatražila je od učesnika vojnog puča u Nigeru da u roku od nedjelju dana oslobode predsjednika Mohameda Bazuma i vrate zemlju u ustavne okvire, zaprijetivši vojnom intervencijom.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм