Državni udar

"Politiko": Poslije puča Niger okreće leđa Francuskoj i SAD!

  • 27.07.2023. 21:06

Vojni udar u Nigeru prijeti da destabilizuje jednog od rijetkih posljednjih zapadnih saveznika u afričkom regionu Sahel (region između Atlantskog okeana i Crvenog mora), ocijenjuje "Politiko".

U srijedu uveče, najviši vojni vrh Nigera je na nacionalnoj televiziji objavio da je zbacio predsjednika zemlje Mohameda Bazuma, koji je izabran 2021.

Kako je državni udar u Nigeru ugrozio njemačku vojsku?

Kako je državni udar u Nigeru ugrozio njemačku vojsku?

"Mi, odbrambene i bezbjednosne snage, ujedinjene u okviru Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine, odlučili smo da stavimo tačku na režim koji poznajete, zbog stalnog pogoršanja bezbjednosne situacije i lošeg ekonomskog i socijalnog upravljanja", rekao je pukovnik major Amadu Abdraman, prenosi agencija Frans pres.

Promjena vlasti u Nigeru mogla bi da predstavlja udarac za Zapad, posebno za Francusku i Sjedinjene Američke Države, koje žele da održe snažne veze sa ovom zapadnoafričkom državom.

Proglašen državni udar, poništen Ustav, zatvorene granice: “Spoljni partneri da se ne miješaju”

Proglašen državni udar, poništen Ustav, zatvorene granice: “Spoljni partneri da se ne miješaju”

I za Pariz i za Vašington, Niger je, navodi "Politiko", strateški važna država u borbi protiv islamskog terorizma, na koju se gleda kao na "jednog od najpouzdanijih saveznika SAD." Niger je jedna od posljednjih država u Sahelu koja za sada nije produbila saradnju sa Rusijom.

Još jedan neuspjeh Francuske u regionu

Prema "Mondu", nema očiglednih znakova uticaja Rusije na događaje u Nigeru, koji su, uglavnom, izazvani unutrašnjim razlozima.

Za Francusku, Bazumov odlazak označava još jedan neuspjeh u regionu, samo nekoliko mjeseci nakon što su francuske trupe morale da se povuku iz susjednih država - Burkine Faso i Malija, čime je praktično okončana operacija "Barkan".

Pariz, čiji je uticaj u Zapadnoj Africi značajno oslabio, navodno je rasporedio oko 1.500 francuskih vojnika u Nigeru. Vlada u Nijameju izrazila je zadovoljstvo bilateralnim vojnim sporazumom. Ova zemlja je trebalo da postane "laboratorija za novu vrstu vojnih odnosa", zasnovanih na ravnopravnoj saradnji između Francuske, bivše kolonijalne sile, i afričkih vlada.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je saopštenje u kome je izrazilo "zabrinutost" zbog ovih događaja, dodajući da "snažno osuđuje svaki pokušaj preuzimanja vlasti silom". Francusko ministarstvo je objavilo i poruku upozorenja za francuske građane koji žive u Nigeru, pozivajući ih da ograniče kretanje i poštuju bezbjednosna uputstva.

Haos u Nigeru: Predsjednička garda

Haos u Nigeru: Predsjednička garda "drži" predsjednika, vojska spremna da ih napadne!

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa Bazumom tokom noći i izrazio "nepokolebljivu podršku SAD".

„Snažno ekonomsko i bezbjednosno partnerstvo SAD sa Nigerom zavisi od nastavka demokratskog upravljanja i poštovanja vladavine prava i ljudskih prava", navodi se u saopštenju.

Za Francusku, problematičan je i termin puča, jer se francuski predsjednik Emanuel Makron upravo nalazi u petodnevnoj posjeti Indo-Pacifiku, sa ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekornuom.

U posjeti Indopacifičkom regionu nalazi se i Blinken, prenosi RT Balkan.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм