Спреман се хаос

Америка послала хитно упозорење: За 24 сата почиње? Огласио се и Кремљ

  • 12.04.2024. 09:48

Израел очекује директан напад Ирана на јужни или сјеверни дио земље у наредних 24 до 48 сати, објавио је Волстрит џорнал, позивајући се на извор упознат са овим питањем.

У извјештају од четвртка у којем се позивају на особу коју је информисало иранско руководство, лист наводи да још није донесена коначна одлука, иако се разговара о плановима за напад.

Такође се каже и да је један амерички званичник упознат са ситуацијом у четвртак рекао да обавјештајни извјештаји Сједињених Држава указују на ирански удар у року од неколико дана, “вјероватно на израелском тлу“.

Израелу пријети одмазда Ирана, ево шта им Бајден поручује

Израелу пријети одмазда Ирана, ево шта им Бајден поручује

Бијела кућа је раније саопштила Вашингтон не жели ширење сукоба на Блиском истоку и да су САД поручиле Ирану да нису умијешане у недавни ваздушни напад на врховног иранског војног команданта у Дамаску.

Такође, Бијела кућа тврди да је упозорила Иран да не користи тај нападај као изговор за даљу ескалацију у региону.

С друге стране, израелски министар одбране Јоав Галант рекао је америчком министру одбране Лојду Осину да ће Израел директно одговорити на сваки ирански напад.

Медији су пренијели и да је посета врховнога америчког генерала за Блиски исток, генерала војске Мајкла "Ерика" Куриле Израелу одложена како би се он могао састати с израелским војним вођством и разговарати о "тренутним безбједносним пријетњама".

Иначе, наводи се и да Курила посљедњих мјесеци редовно путује у Израел.

Америчка амбасада добила упозорење

Би-Би-Си јавља да су САД ограничиле кретање запосленима у њиховој амбасади у Израелу због страха од напада Ирана. Њима је речено да не путују изван ширег подручја Јерусалима, Тел Авива или Бер Шеве "због мјера предострожности".

Иран је обећао да ће се осветити за напад на ирански конзулат у Сирији у којем је погинуло 11 људи.

Свијет у страху: Два непријатеља жестоко звецкају оружјем, ево 4 начина да започну рат

Свијет у страху: Два непријатеља жестоко звецкају оружјем, ево 4 начина да започну рат

Засад није јасно о каквом облику одмазде би се могло радити нити да ли би изравно Иран напао Израел или би гађао израелске циљеве из неке од земаља савезника.

Реаговале су и Њемачка, Велика Британија и Русија, позвавши у четвртак земље на Блиском истоку да покажу суздржаност, док је Израел рекао да се припрема да "испуни све своје безбједносне потребе" у регион који је на ивици огромног сукоба због иранске пријетње да ће напасти Израел.

И Руси реаговали

И руско министарство спољних послова поручило је грађанима да не би требало да путују на Блиски исток, посебно у Израел, Либан и палестинска подручја.

"Тренутно је врло важно да сви задрже суздржаност како не би дошло до потпуне дестабилизације ситуације у региону, која баш и не блиста стабилношћу и предвидљивошћу", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков на брифингу за новинаре.

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао је у четвртак да је јасно дао до знања Амирабдолахиану да Иран не би требало да увлачити Блиски исток у шири сукоб. "Дубоко сам забринут због могућности погрешне процјене која би довела до даљег насиља", рекао је Камерон.

Америка упозорава: Неизбјежно је, Иран ће напасти Израел у наредним данима!

Америка упозорава: Неизбјежно је, Иран ће напасти Израел у наредним данима!

Портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер рекао је да је Ентони Блинкен позвао своје колеге, укључујући турске, кинеске и саудијске министре спољних послова "да јасно дају до знања да ескалација није ни у чијем интересу и да позову Иран да не настави ескалацију".

САД очекују напад Ирана на Израел, али такав да неће бити довољно велик да увуче Вашингтон у рат, рекао је амерички функционер касно у четвртак.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?