Portparol Bijele kuće

Amerika traži da Rusija uspostavi demilitarizovanu zonu oko nuklearke Zaporožje

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 21:10

Rusija bi trebalo da pristane na demilitarizovanu zonu oko nuklearne elektrane Zaporožje na jugoistoku Ukrajine i dozvoli međunarodnim zvaničnicima da procijene njenu bezbjednost, rekla je danas portparol Bijele kuće Karin Žan-Pjer.

Ovo postrojenje, najveće u Evropi, koje je Rusija zauzela u martu, i dalje je blizu linije fronta. Posljednjih nedjelja je pod stalnom paljbom, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe, a Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje.

"Rusija treba da pristane na demilitarizovanu zonu oko elektrane i posjetu predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) što je prije moguće kako bi se provjerila bezbjednost cjelokupnog sistema", rekla je portparol Bijele kuće

Ona je dodala da je nuklearka bila i jedna od tema današnjeg razgovora američkog predsjednika DŽozefa Bajdena i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

I ukrajinski i ruski zvaničnici rekli su da bi IAEA uskoro mogla da posjeti ovu nuklearku.

Bajden je napisao na "Tviteru" da će "SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu i njen narod dok se bori za odbranu svog suvereniteta".