A šanse "veoma male"

Arestovič: Invazija na Krim koštala bi Ukrajinu 200.000 vojnika

  • Извор: РТ Балкан
  • 17.07.2023. 08:03

Invazija na Krim bila bi previše skupa za Kijev, izjavio je nekadašnji savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Aleksej Arestovič.

Takva operacija dovela bi do pogibije ili ranjavanja stotina hiljada ukrajinskih vojnika, rekao je Arestovič ruskoj novinarki Juliji Latunjinoj, dodajući da su šanse za zauzimanje Krima vojnim putem "veoma male".

Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu, ima poginulih

Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu, ima poginulih

"Kolika bi bila cijena toga? Smrt 200.000 odraslih muškaraca?", upitao je on, navodeći broj vojnika koji bi Ukrajina mogla da izgubi u takvoj akciji i dodao da bi i ukrajinska ekonomija takođe bila "potpuno uništena".

Kijev je "potpuno zavistan" od zapadnih sponzora i ukoliko bi njihova podrška presušila, Ukrajina ne samo da ne bi mogla da povrati teritorije koje su se priključile Rusiji, već ne bi mogla da odbrani ni one koje trenutno kontroliše, ocijenio je Arestovič.

Nekadašnji savjetnik ukrajinskog predsjednika je optužio Vašington i njegove saveznike da se vode samo svojim interesima u sukobu.

Tramp otkrio kako bi završio sukob u Ukrajini za samo jedan dan!

Tramp otkrio kako bi završio sukob u Ukrajini za samo jedan dan!

"Budimo iskreni - naši spoljnopolitički ciljevi se značajno razlikuju od ciljeva naših sponzora", pojasnio je Arestovič, dodajući da je Zapad spreman da žrtvuje ukrajinske živote kako bi ostvario svoje interese.

Ukrajina na zapadne lidere sada može da utiče samo na "emotivnom nivou", rekao je Arestovič, dodajući da bi Kijev trebalo da radi na izgradnji sopstvenog suvereniteta.

On je istakao da su "nemoralna politika i nesposobnost da se donesu ozbiljne odluke najveća slabost Zapada". 

Ukrajina, ipak, ne može u potpunosti i "po svaku cijenu" da napusti zapadne saveznike, pošto bi to bila "slijepa ulica". Jedino rješenje moglo bi da bude okončanje sukoba i članstvo u NATO-u.

Njemački poslanik: Krajnje je vrijeme za raspuštanje ubilačkog vojnog NATO pakta

Njemački poslanik: Krajnje je vrijeme za raspuštanje ubilačkog vojnog NATO pakta

"Zaustaviti rat i pristupiti NATO-u? Mnogi ljudi bi rekli da je to istorijska šansa", smatra Arestovič. On je naveo da bi NATO garancije u zamjenu za mir sa Rusijom sa trenutnim linijama fronta bile "prilično dobra ponuda".

Nekadašnji savjetnik je dodao da bi takav sporazum vjerovatno sadržao i određeno popuštanje zapadnih sankcija protiv Rusije.

Arestovičevi komentari dolaze nakon što dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva nije uspjela da napravi značajnije rezultate na bojnom polju, skoro mjesec i po dana nakon što je započeta. Ukrajinske trupe su pretrpjele teške gubitke, dok je značajan dio zapadnog naoružanja uništen.

"Priprema atentata na Simonjan pokazatelj terorističke prirode Kijeva pod patronatom Zapada"

Moskva je više puta signalizirala da je spremna za mirovne pregovore sa Ukrajinom. Ona je takođe okrivila Kijev za nedostatak napretka u diplomatiji, pozivajući se na dekret koji je Zelenski potpisao prošle godine i kojim se zabranjuju razgovori sve dok je ruski predsjednik Vladimir Putin na vlasti.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина