Aušvic

Austrija svjesna svoje istorijske odgovornosti

  • 27.01.2019. 11:47

Nacistički koncentracioni logor Aušvic zauvijek će ostati simbol toga dokle antisemitizam, rasizam i netolerancija mogu dovesti, navodi ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel, podvukavši da je Austrija svjesna svoje istorijske odgovornosti.

Povodom Dana sjećanja na Holokaust, 27. januar, Karin Knajsel je rekla da zločini koji su počinjeni u Aušvicu treba da predstavljaju trajno upozorenje i sjećanje u cilju zalaganja za demokratsko društvo koje se zasniva na toleranciji, međusobnom razumeijvanju i ljudskim pravima.

"Austrija, koja je svesna svoje istorijske odgovornosti, želi da stvara mjesta sjećanja, da ih podstiče, i zato je vlada podržala i podizanje 'zida sa imenima ubijenih austrijskih Јevreja' u Beču, kao i podizanje spomenika u Bjelorusiji, u Malom Trostinecu, gdje je najveći broj Јevreja iz Austrije ubijen", navela je Knajselova u saopštenju.

Borba protiv antisemitizma, kako je naglasila, sa posebnim fokusom na mlade, od ogromnog je značaja.

"Prije svega, na društvenim mrežama uočavamo rast antisemitskih komentara i izjava. Protiv toga moramo odlučno djelovati. Austrija to čini i kroz saradnju s patnerima u međunarodnim forumima, kao što su OEBS, UN, ali i kao članica Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust", objasnila je ministarka.

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ističe da antisemitizam predstavlja zločin protiv čovječnosti i mora se jasno osuditi, ma sa koje strane dolazio.

"Mi, na osnovu naše istorije, imamo posebnu odgovornost da se borimo protiv antisemitizma, i da ne dopustimo da ikada više ojača", rekao je Štrahe, dodajući da je Austrija to dužna žrtvama Holokausta.

"Austrija je u obavezi da zaštiti svoje jevrejske sugrađane od svih napada", poručio je vicekancelar u saopštenju za javnost.

Prema njegovim riječima, stravični zločini nacizma ne smiju se više nikada ponoviti, te ukazao da se, s tim u vezi, moraju posebno posmatrati i iz islamskih zemalja uvezeni antisemitizam.

Тагови: