"Divlji zapad"

Beč je ponovo špijunska prestonica Evrope: Evo zašto je došlo do toga!

  • 17.07.2023. 13:43

Beč, koji je bio sinonim za mračne hladnoratovske intrige, ponovo je postao špijunska prestonica Evrope nakon što je počela ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Nakon što je došlo do povećanja špijunske aktivnosti, tri najveće opozicione stranke u zemlji proletos su podržale zakonske izmjene kako bi se špijunaža u Austriji kriminalizovala, ali njihovi napori nisu uspjeli zahvaljujući stalnom odugovlačenju vlade, piše Fajnenšel tajms.

Špijunski virus otkriven u aplikacijama iz Google Play prodavnice

Špijunski virus otkriven u aplikacijama iz Google Play prodavnice

Porast špijuniranja u Beču izazvao je osudu saveznika i potkopao položaj zemlje među evropskim susjedima, koji su sve svjesniji tog problema.

Austrija je sjedište nekoliko velikih međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, OPEK i više agencija UN, ali je tradicionalno zatvarala oči pred tajnim obavještajnim aktivnostima na svom tlu, sve dok meta operacija ne postane austrijska vlada, prenosi Index.

Visoki evropski obavještajni funkcioneri gledaju na austrijsku situaciju sa sve većom zaprepašćenošću. Zemlja je već zamrznuta u mnogim dobro uspostavljenim aranžmanima za razmjenu obavještajnih podataka na kontinentu, koji su koordinisani kroz “Klub Bern”, neformalnu mrežu evropskih špijunskih agencija nazvanu po švajcarskom gradu.

Misterija nesreće na jezeru: Zašto je potopljen brod pun italijanskih i izraelskih špijuna?

Misterija nesreće na jezeru: Zašto je potopljen brod pun italijanskih i izraelskih špijuna?

Od invazije Moskve u februaru 2022. evropske države su izbacile više od 400 ruskih špijuna, a Austrija je do sada protjerala samo četiri.

U Beču je i dalje više od 180 akreditovanih ruskih diplomata, rekao je jedan viši zapadni obavještajni funkcioner, a za najmanje trećinu njih poznato je da koriste diplomatsko pokriće za prikupljanje obavještajnih podataka. Mnogo više njih sada ilegalno djeluje u zemlji zahvaljujući slabom nadzoru nad špijunažom.

Njemačke obavještajne službe u problemu: Traže se špijuni, ali nema ko da radi!

Njemačke obavještajne službe u problemu: Traže se špijuni, ali nema ko da radi!

“Ovo je stvarno Divlji zapad, gotovo je komično koliko toga prolazi u ovoj zemlji", rekao je jedan zapadni diplomata.

Kineski, iranski, izraelski i saudijski agenti takođe su prisutni u Austriji u velikom broju, zajedno s desetinama američkih, britanskih i evropskih.

Situacija je postala ozbiljan problem za austrijsku konzervativno-zelenu koalicionu vladu, ali su pad rejtinga u anketama i burna domaća rasprava o austrijskoj neutralnosti potisnuli pitanje špijuniranja u drugi plan.

Krovovi svake ruske diplomatske zgrade i kompleksa u Beču prekriveni su radarima, kupolama i čudnim "šupama", od kojih su neke izgrađene u posljednjih nekoliko mjeseci, za koje stručnjaci kažu da gotovo sigurno sadrže tehnologiju elektronskog nadzora.

Najuspješniji špijun SSSR: Kad su je otkrili imala je 87 godina, mirnu starost i skromnu penziju

Najuspješniji špijun SSSR: Kad su je otkrili imala je 87 godina, mirnu starost i skromnu penziju

"Čini se da je jedna od glavnih funkcija ruske obavještajne službe u Beču prikupljanje obavještajnih podataka u razmjeri koja je operaciju izdigla u najvažniju od cijele mreže u Evropi", rekao je austrijski politolog Tomas Rigler.

Čelnici austrijske obavještajne službe priznali su da postoji problem.

"Trenutna pravna situacija u Austriji, posebno vrlo ograničene zakonske mogućnosti za suzbijanje špijunaže i ograničena kriminalizacija takvih djela, dovodi do vrlo velikog broja agenata stranih obavještajnih i tajnih službi u našoj državi", objavila je austrijska Glavna uprava za javnu bezbjednost.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.