Njujork

Bil Gejts: Ako bi se pojavila smrtonosnija pandemija to bi mogao biti kraj društva

  • Извор: Индекс
  • 10.06.2022. 10:22

Bil Gejts, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i osnivač Microsofta, učestvovao je na samitu Time 100 u Njujorku, gdje je rekao da je Kovid dao priliku svijetu da se pripremi za buduće pandemije, posebno one koje bi dovele do velike destabilizacije društva.

Zvanični broj umrlih od Kovida u svijetu iznosi oko 6.3 miliona, a stručnjaci procjenjuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva puno veći.

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da je bilo oko 14.9 miliona smrtnih slučajeva povezanih s Kovidom u 2020. i 2021. godini. Gejts je upozorio da ne treba računati na sreću tokom sljedeće pandemije.

"Ako se pojavi još jedan virus sa sličnom virulentnošću, ali s mnogo većom stopom smrtnosti, od na primjer pet odsto, to bi mogao biti kraj društva. Šansa da se dogodi još jedna pandemija u idućih 20 godina veća je od 50 odsto", rekao je Gejts za "Time" tokom samita, a prenosi "Index.hr".

Gejts je dodao kako bi samo u sklopu preventivnih mjera i pripreme za sljedeću pandemiju trebalo izdvojiti najmanje oko milijardu dolara na svjetskom nivou.

Osnivač Microsofta je pozvao svjetske čelnike da oforme globalni tim od oko 3.000 stručnjaka za zarazne bolesti.

"Oni sa svojim usuglašenim stavovima mogu pomoći čovječanstvu da bezbolnije i lakše prebrodi razorne pandemije", kazao je.

Ideju udruženih naučnika Gejts je nazvao "Global Epidemic Response and Mobilization" te rekao da bi time upravljala Svjetska zdravstvena organizacija.

Kako kaže, jedna od glavnih uloga udruženih naučnika bila bi obveza izvođenja vježbi izbijanja epidemije u pojedinim državama kako bi se provjerilo koliko su pripremljene. 

Iduća pandemija mogla bi imati puno veću stopu smrtnosti od Kovida-19, smatra Gejts.

Тагови: