Multimilijarder

Četvrti najbogatiji čovjek svijeta: Bil Gejts donira 20 milijardi dolara

  • Извор: Танјуг
  • 14.07.2022. 11:21

Američki multimilijarder Bil Gejts prebaciće 20 milijardi dolara svog bogatstva zadužbini "Fondacije Bil i Melinde Gejts", koja će povećati finansijska davanja u svjetlu globalnih izazova, uključujući pandemiju i rat u Ukrajini, javlja američka tv stanica Si-En-En (CNN).

Ova fondacija, jedna od najvećih svjetskih filantropskih organizacija, planira da poveća svoje isplate za 50 posto u odnosu na nivoe prije pandemije, sa približno 6,0 milijardi dolara na 9,0 milijardi dolara svake godine do 2026. Fondacija je prvenstveno fokusirana na dobrotvorna davanja koja imaju za cilj poboljšanje globalnog zdravlja, rodne ravnopravnosti i obrazovanja, pored ostalog.

Suosnivač Majkrosofta i njegova bivša supruga, Melinda Frenč Gejts, obećali su da će donirati ogromnu većinu svog bogatstva fondaciji koju su zajedno osnovali prije 20 godina, kao i drugim filantropskim društvima.

Sa procijenjenom neto vrijednošću od oko 114 milijardi dolara, Bil Gejts je trenutno četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, prema “Blumbergovom” indeksu milijardera, pri čemu je većina njegovog bogatstva vezana za akcije Majkrosofta.

On, međutim, ne namjerava da zauvijek bude rangiran tako visoko.

"Pomjeriću se na dolje i na kraju ću izaći sa liste najbogatijih ljudi svijeta. Imam obavezu da vratim svoja sredstva društvu na načine koji imaju najveći uticaj na poboljšanje života", napisao je Gejts u srijedu u svom blogu.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина