Jorkšir

Demonstranti se popeli na krov vile britanskog premijera

  • Извор: Агенције
  • 03.08.2023. 12:44

Demonstranti su se popeli na vilu vrijednu dva miliona funti u Ričmondu, u sjevernom Jorkširu, i ogrnuli je u, kako su opisali, 200 kvadratnih metara "uljano-crne tkanine".

Četvoro aktivista Greenpeace popela su se danas na krov kuće Rišija Sunaka da protestuju protiv njegove podrške velikom proširenju bušenja nafte i gasa u Sjevernom moru, javlja "Daily Mail".

U isto vrijeme, još dvoje aktivista razvili su transparent sa natpisom "Riši Sunak – Profit od nafte ili naša budućnost?" ispred kuće.

Sunak nije na imanju nakon što je juče otišao na porodični odmor u SAD sa suprugom Akšatom Murti i njihovim kćerkama Krišnom (12) i Anuškom (10).


Tijana iz Bratunca pobijedila opaku bolest, sugrađani joj priredili veličanstven doček

Tijana iz Bratunca pobijedila opaku bolest, sugrađani joj priredili veličanstven doček

Očekuje se da će premijer provesti desetak dana u inostranstvu na Zapadnoj obali i posjetiće Diznilend u Kaliforniji - ostavljajući Olivera Daudena zaduženog za Veliku Britaniju.

Protest je uslijedio nakon ovonedjeljnog zavjeta Sunaka da će "iskoristiti" mogućnosti u Sjevernom moru, pošto je obećao da će se zalagati za industriju nafte i gasa.

Britanski premijer je potvrdio da će 100 novih dozvola dobiti zeleno svjetlo i nagovijestio podršku kontroverznom razvoju Rouzbanka zapadno od Šetlanda.

Ali, Filip Evans, aktivista za klimatske promjene Grinpisa u Velikoj Britaniji, rekao je danas:

"Očajnički nam je potrebno da naš premijer bude klimatski lider, a ne klimatski palikuća".

"Baš kao što šumski požari i poplave uništavaju domove i živote širom svijeta, Sunak se obavezuje na ogromnu ekspanziju bušenja nafte i gasa", dodala je.


Meteoalarm za područje BiH: Objavljena prognoza do ponedjeljka

Meteoalarm za područje BiH: Objavljena prognoza do ponedjeljka

"Daily Mail" prenosi da je jedan aktivista poručio:

"Policija je prisutna. Ne izvinjavamo se što smo zauzeli pravi pristup da obezbijedimo našu energetsku sigurnost, koristeći resurse koje imamo ovdje kod kuće, tako da se nikada ne oslanjamo na agresore poput Putina za našu energiju. Takođe ulažemo u obnovljive izvore energije i naš pristup podržava hiljade britanskih radnih mjesta".

Пратите нас и путем Вибера