DNR

Donjeck opet zasut kasetnim bombama

  • Извор: РТ Балкан
  • 14.08.2023. 07:44

Ukrajinske trupe ispalile su dva kasetna projektila kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, prenose "RIA Novosti".

"Naselja Netajlovo u Donjecku je u 7:30 časova gađano dvije granate kalibra 155 milimetara", navodi se u saopštenju.

Takođe, poslije ponoći je zabilježeno gađanje istog dijela  Donjecka sa dvije kasetne granate kalibra  155 milimetara, navodi se u prethodnom izvještaju.

Grad je i juče gađan kasetnom municijom i nalazi se pod intenzivnom vatrom danima unazad. Prošle nedjelje u granatiranju ovim zabranjenim tipom municije troje ljudi je poginulo, a 11 ranjeno.

Artiljeriju kalibra 155 mm koriste zemlje NATO. Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 mm, a ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Takođe, ukrajinske trupe su snabdijevene njemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima "krab" i francuskim samohodnim topovima "Cezar" koji koriste granate ovog kalibra. Navodi se da su žrtve ovih udara najčešće civili.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: