Предсједник Чешке Петр Павел

“Европа да се спреми на споразум Трампа и Путина”

  • Извор: Beta
  • 29.01.2024. 19:53

Предсједник Чешке Петр Павел позвао је данас Европску унију да се благовремено припреми и за варијанту да на предсједничким изборима у САД-у побиједи Доналд Трамп и да се одмах споразуме са руским предсједником Владимиром Путином тако да то буде повољно за Русију, а никако ни за Украјину ни за Европу.

"То није оспоравање САД-а као савезника. Требало би реално да признамо да Доналд Трамп на низ ствари гледа другачије. Морамо да признамо да ако буде изабран легитимно у демократским изборима морамо да поштујемо одлуку америчких бирача али морамо на то да будемо спремни", казао је предсједник Павел јавном радио сервису Радиожурнал.

Чешки предсједник о ситуацији у Украјини рекао је да, за разлику од Русије, Украјина има прије свега ограничење у људству на фронту.

“Ми можемо да помажемо технологијама, информацијама, финансијски али не можемо да им помогнемо да попуне резерве у људима. Од савезника Украјина тако добија препоруке да ограничи офанзивне операције, а појача одбрану. Иду предсједнички избори у Русији и Русија врши притисак на офанзиву. За одбрану Украјини неће бити потребно само одбрамбено оружје већ и оружје које ће јој помоћи да прекине трасе снабдијевања руске армије”, казао је Павел говорећи шта од оружја би требало Запад да пошаље Украјини.

"Будимпешта неће подлећи уцјенама ЕУ по питању Украјине"

Предсједник Павел упозорио је данас да су дезинформације и обмањивање јавности тврдње да се рат води само на истоку Украјине или да у Кијеву никаквог рата нема и да је тамо нормалан живот, као што је недавно казао словачки премијер Роберт Фицо.

“У Украјини јесте без сумње рат. Истина је и то да се у Кијеву већину времена одвија нормалан живот, али нажалост тај нормални живот прекидају ракете које с времена на вријеме убијају људе. То није нормална ситуација. Нажалост то јесте рат. Извитоперити то тако да се рат или као што га Руси називају некаква специјална операција води само на истоку Украјине је тешко обмањивање јавности”, казао је.

"Параноичан говор представника Украјине у Савјету безбједности"

Чешки предсједник додао је да можда и јесте заморно слушати непрестано вијести о рату и о помоћи Украјини али да би сви требало да се запитају шта је ту заиста у питању.

“Ту није у питању само то ко ће бити суверен на територији коју називамо Украјина. Ријеч је о томе како ће изгледати европска и глобална безбједност у будућности. Јер у случају да Русија успије у потпуности онако како замишља, дакле да контролише цијелу територију Украјине, само ће се учврстити у својим закључцима. Значи у томе да је могуће да се нападне суверена земља и да се силом изнуди властити интерес”, рекао је Павел.

Погледајте Путинову реакцију када су му донијели огромну фасциклу током састанка

Погледајте Путинову реакцију када су му донијели огромну фасциклу током састанка

Петр Павел додао је да ако не желимо да живимо у свијету онаквом, како руски предсједник понавља, да јаки раде оно што хоће, а слаби оно што им јаки допусте, не преостаје друго него да се устане против таквог зла, сада подршком Украјини.

Простор за евентуалне разговоре о миру чешки предсједник види само ако се изравнају шансе и снаге на фронту тако да ни једна страна више не буде у стању да оствари већи успјех.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм