Њемачка

"Европа се мора спремити за рат": Интервју који је подигао буру

  • Извор: Агенције
  • 31.10.2023. 15:56

Њемачки министар одбране Борис Писториус упозорио је да би могла постојати пријетња рата у Еуропи, док је бранио одговор своје владе на нове пријетње, укључујући руску агресију и сукоб на Блиском истоку.

У интервјуу, који је изазвао буру у Европи, за њемачку телевизију ЗДФ, Писториус, иначе члан Шолцове Социјалдемократске странке, рекао је да ће нације попут Њемачке морати повећати способност својих оружаних снага за одржавање мира у регији те да морају промијенити свој менталитет у којем би рат био могућ.

"Тридесет година мировних дивиденди, 30 година без Варшавског пакта као пријетње значиле су да Бундесвер, као ни друге оружане снаге, нису у стању у каквом би иначе биле", рекао је за "ЗДФ", а на енглески је превео "Њузвик".

Подсјетимо, од почетка сукоба у Украјини, неке су европске државе повећале издвајања за одбрану, а НАТО је ојачао снаге распоређене дуж источног крила Европе које граничи с Русијом.


Видовић: Средства ММФ-а и Свјетске банке скупа и неприхватљива

Видовић: Средства ММФ-а и Свјетске банке скупа и неприхватљива

Убрзо након почетка сукоба, Олаф Шолц је најавио повећање њемачких војних издатака од 100 милијарди евра.

"Не можете надокнадити потрошњу у 19 мјесеци. Нити кроз производњу, нити кроз набавку, нити кроз било шта друго. Наш стандард за јачање одбране мора бити што бржи и енергичнији", рекао је Писториус.

"Морамо се навикнути на идеју да би у Европи могла постојати пријетња ратом. То значи да морамо бити спремни за рат. Морамо ојачати обрану и припремити Бундесвер и друштво за то", рекао је Писториус.

Није образложио је ли мислио на пријетњу из Русији или нешто друго, а Писториусов интервју подигнуо је велику прашину у Европи.

Подсјећамо, ријеч је о земљи која се нећкала око помоћи Украјини и дуго је оклијевала да се активније укључи у сукоб на истоку Европе.

У јуну је њемачка влада одобрила нацрт прорачуна којим би се трошкови одбране подигли на 2% БДП-а који је поставио НАТО за земље чланице.

Сљедећег мјесеца, извијестио је "Ројтерс" позивајући се на владине изворе, таква је стратегија одбачена у корист петогодишњег плана од 2%.

На упит о забринутости да се Њемачка, у којој је након пандемије забиљежена висока инфлација, не привикава довољно брзо на пријетњу рата, Писториус је рекао:

"Све што је покварено у 30 година не може се надокнадити у 19 мјесеци".


Инспектори брутално претучени, једном поломљен кук

Инспектори брутално претучени, једном поломљен кук

Додао је међутим да ће до краја године влада посветити више од двије трећине од 100 милијарди евра "посебног фонда" за војне уговоре.

Писториус је ипак упозорио да је "проблем у томе што уговори још увијек не осигуравају производњу и испоруку".

Њемачка се суочила с низом критика због одбијања да посуди Украјини неке од својих тенкова Леопард док је Кијев чекао на наруџбу обновљених. Након што су други савезници понудили своје, пристала је да пошаље 18 новијих тенкова Леопард.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм