Milijarder

Gejts upozorio na pandemiju koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom

  • Извор: АТВ
  • 24.01.2023. 20:18

Milijarder Bil Gejts upozorio je Australiju da bude spremna za sljedeću pandemiju, koja bi mogla biti izazvana ljudskom rukom i daleko brutalnija.

On je pozvao na veću globalnu saradnju koristeći pandemiju Covid-19 kao primjer kako bi zemlje mogle da poboljšaju svoj odgovor ako rade zajedno.

"Uporedite ekonomsku cijenu pripreme za sljedeću sa cijenom ove, preko 10 triliona dolara ekonomskog gubitka“, rekao je on.

"Sa pandemijom smo bili glupi što nismo imali alate, praksu i globalni kapacitet da budemo u pripravnosti kao što imamo kod požara ili zemljotresa.“

"Neke od stvari koje se izdvajaju su da su Australija i oko sedam drugih zemalja rano uradile dijagnostiku na populacijskoj skali i da su imale politiku karantina“, rekao je on.

"To je značilo da ste održali nizak nivo infekcije u toj prvoj godini kada nije bilo vakcina.“

Osnivač Majkrosofta koji je postao filantrop rekao je da je potreban stabilan međunarodni poredak zasnovan na zajedničkoj političkoj volji kako bi se izborili sa budućim pandemijama.

"Jedina stvar koja još uvijek visi o koncu je da li ćemo imati globalne kapacitete i na regionalnom i državnom nivou, što bi značilo da kada dođe do prijetnje (zarazne bolesti) djelujemo na takav način da ne bude globalno “, rekao je Gates.

"Moramo da svakih pet godina radimo sveobuhvatnu vježbu na nivou pripravnosti za pandemiju i na državnom i na regionalnom nivou, a potrebna vam je globalna grupa koja sve ocjenjuje.

"Postoji ogroman neuspjeh tržišnog kapitalizma da sagleda neke od potreba najsiromašnijih. Njihov glas na tržištu je veoma mali, rekao je.

"Možete bukvalno spasiti živote za 1.000 dolara i nema mnogo toga što bi trebalo da bude tako ispunjavajuće.“

On je kritikovao Sjedinjene Države pod vođstvom Donalda Trampa prijeteći povlačenjem iz Svjetske zdravstvene organizacije i uskraćivanjem sredstava.

Gospodin Gejts se založio za povećanje resursa međunarodnog zdravstvenog tijela.

On je takođe rekao da je američkoj politici, a samim tim i australskoj, prema Kini potreban pomirljiviji i kooperativniji politički pristup u rješavanju velikih problema kao što su klimatske promjene.

"Uspon Kine vidim kao ogromnu pobjedu za svijet... Trenutni mentalitet SAD prema Kini, koji je uzvraćen, je neka vrsta mentaliteta gubitka i gubitka“.

"To bi moglo biti veoma samoispunjavajuće na veoma negativan način".

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.