Посредовање Kатара

Израел и Хамас постигли споразум о привременом прекиду ватре и размјени заробљеника

  • 22.11.2023. 06:59

Израел и Хамас су постигли споразум о привременом прекиду ватре и ослобађању талаца, након вишеседмичних преговора и посредовањем Kатара.

Споразум подразумијева постепено пуштање талаца у замјену за прекид бомбардовања и пуштање палестинских затвореника из израелских затвора.

У првој фази договора, како је раније објављено, биће ослобођено 50 цивилних талаца које држи Хамас и друге палестинске фракције, док ће Израел да престане са бомбардовањем Газе на четири дана.

"Газа Марине": Ово би могао бити прави разлог зашто је почео сукоб Хамаса и Израела

Израел ће за сваког ослобођеног таоца, ослободити троје Палестинаца вјероватно жене и дјеце које држе у такозваном административном притвору. Након тога додатни дан примирје ће бити могућ за сваких 10 ослобођених талаца. У првој фази ће бити пуштено и 150 затвореника углавном жена и дјеце у израелским затворима.

Kатар је саопштио да ће прекид ватре наступити у наредна 24 сата.

Хамас је навео да ће током четвородневне паузе ваздушни промет потпуно престати у јужној Гази и стати шест сати дневно, од 10:00 до 16:00 по локалном времену, у сјеверној Гази.

Израел објавио нови снимак: Ово је доказ да је Хамас таоце доводио у болницу

Израел објавио нови снимак: Ово је доказ да је Хамас таоце доводио у болницу

Ово је и први дипломатски успјех и пауза након шест седмица у којем је убијено више од 11.000 Палестинаца, укључујући и више од 5.000 дјеце.

Договор предвиђа и да ће у Газу сваки дан ући стотине камиона хуманитарне помоћи,

Kако извјештава израелски Kанал 12, процес ослобађања талаца укључиваће пет фаза.

Прво, Хамас ће предати таоце Црвеном крсту након чега ће они бити пребачени израелској војсци. Таоци ће тада бити подвргнути медицинској контроли, а затим ће бити одведени у један од пет изолованих медицинских центара широм Израела како би се сусрели с породицама.

Ал Шати је пао: Израелци заузели главно упориште Хамаса

Ал Шати је пао: Израелци заузели главно упориште Хамаса

У четвртој фази, медицински и војни органи ће заједно да ли се неки од талаца могу испитати.

У завршној фази механизма, таоци ће проћи разговор са службеницима из сектора безбједности.

Хамас је у нападу седмог октобра заробио око 240 људи, од чега дио чине и војна лица која нису дио овог договора. До сада су биле ослобођене четири особе.

Прије рата, Израел је држао око 5.200 Палестинаца у притвору, а од 7. октобра било је више од 2.900 нових хапшења. Групе за људска права и проматрачке скупине вјерују да Израел држи најмање 95 жена, 37 новинара и 145 дјеце, пише Кликс.



Пратите нас и путем Вибера