Negodovanje javnosti

Japanski premijer otpustio sina nakon "neprihvatljivih" fotografija

  • Извор: РТС
  • 30.05.2023. 13:54

Šotaro, najstariji sin japanskog premijera Fumija Kišide trebalo bi da se povuče sa mjesta izvršnog sekretara za politiku usred negodovanja javnosti zbog korišćenja zvanične rezidencije za privatnu zabavu.

Fotografije koje je objavio nedjeljnik Šukan Bunšun prikazuju Šotara Kušidu i desetak rođaka kako poziraju ležeći na simbolično važnim stepenicama prekrivenim crvenim tepihom rezidencije, podražavajući grupnu fotografiju novopostavljenog kabineta.

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji: Na listi generali, novinari, fabrike, banke...

Japan uveo novi paket sankcija Rusiji: Na listi generali, novinari, fabrike, banke...


Šotaro je na centralnom mjestu, na "poziciji rezervisanoj za premijera".

Druge fotografije snimljene na zabavi 30. decembra prošle godine prikazuju goste kako stoje na podijumu kao da drže konferenciju za štampu.

Kako prenosi Gardijan, ostavka Šotara Kišide je udarac za njegovog oca, čiji se rejting poboljšao nakon ovomjesečnog samita G7 u Hirošimi i pokušaja atentata tokom kampanje.

"Kao sekretar za politička pitanja premijera, što je javni položaj, njegovi postupci su neprikladni i odlučio sam da ga smijenim kako bi preuzeo odgovornost. Naravno, odgovornost za imenovanje leži na meni", rekao je japanski premijer.

Naveo je da će njegovog sina u četvrtak zamijeniti dugogodišnji lični pomoćnik Takajoši Jamamoto.

Šotaro je priznao da je kratko pozdravio goste, ali je izjavio da nije ostao na večeri.

"Zlatna koka": Japan odobrio izgradnju prve kockarnice u zemlji

Glavni sekretar kabineta, Hirokazu Macuno, ranije je opisao događaj kao "neprikladan" i obećao da će obezbijediti da se rezidencija ponovo koristi na prikladan način.

Optužbe za nepotizam

Kišida je rekao da je sinu izrekao oštre opomene, ali to nije ugušilo kritike javnosti i opozicionog MPS-a, koji su ga optužili za nepotizam.

Šotaro je počeo da radi za oca u martu 2020. nakon što je napustio posao u trgovačkoj kući, a premijer je insistirao da je imenovao sina zbog njegove "ličnosti i uvida".

Čudna pojava iznad Japana: Svi iznenađeni prizorom!

Čudna pojava iznad Japana: Svi iznenađeni prizorom!

Skandal bi mogao da ublaži spekulacije da Kišida planira da raspiše vanredne izbore u Donjem domu nakon pozitivnih kritika o njegovom nastupu tokom G7 u Hirošimi, uz lično pojavljivanje ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

U trodnevnom istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo poslovni list Nikei od 26. maja – nekoliko dana nakon završetka samita – podrška Kišidinoj vladi pala je na 47 odsto u poređenju sa 52 odsto, koliku je podršku imala u aprilu.

Otkrivena nova ostrva koja pripadaju Japanu

Otkrivena nova ostrva koja pripadaju Japanu

Kišida je u oktobru imenovao sina za političkog sekretara, jedno od osam sekretarskih mjesta u kabinetu.

Imenovanje članova porodice nije neuobičajeno u japanskoj politici.

Šotaro je ranije bio očev privatni sekretar.


Тагови: